Guidning på egna språket. Att guidas runt i centrala Göteborg och få veta mer om hus och historia kan göra det lättare för nykomlingar att känna sig hemma. Det är tanken med stadsvandringar för nyanlända, som startat i vår.

– Vi har gjort fem pilotvandringar, på arabiska, persiska, engelska, ryska och somaliska, säger Vanja Larberg, utvecklingsledare på S2020, en enhet som arbetar strategiskt för socialt hållbar utveckling i staden.

Vanja Larberg är arkitekt och har varit med om stadsvandringar i Göteborg förut. Idén att utvidga till nyanlända fick hon under en guidad tur i Bulgariens huvudstad Sofia förra sommaren.

Ingång till staden
– Det var ju en främmande stad för mig, men på bara två timmar fick jag en helhetsbild av historia och politik, så det kändes som en ingång till staden, säger Vanja Larberg.

61D4.jpg
– Jag vet sedan tidigare att det är viktigt med kunskaper om den fysiska miljön för att man ska känna sig hemma i en stad. Och jag vet att stadsvandringar är en bra form för att lära sig.

Vanja Larberg tog kontakt med Abduwahid Said Jama på enheten för samhällsorientering, som ordnar kurser om det svenska samhället för nyanlända flyktingar och invandrare. Han informerade i sina klasser om stadsvandringarna, vilket gav fem grupper om cirka 20 personer i varje.

Samhällsinformatör översätter
Vanja Larberg har själv fungerat som guide och en samhällsinformatör har översatt till respektive språk. Vandringarna har följt samma slinga, med start på Gustaf Adolfs torg, till Kronhuset och historien om emigrationen till USA, vidare till Domkyrkan, Västra Hamngatan, Kungsgatan, Pedagogen och upp på Kungshöjd med utsikt över staden.

– Sedan gick vi ner till Boplats Göteborg och Feskekörka och så en fika på Språkcaféet, där det ordnas samtalskvällar för den som vill öva sin svenska. Och sedan vidare mot Haga och Järntorget.

Tre timmar
¬Efter två och en halv timme trodde Vanja Larberg att deltagarna skulle vara trötta, men de flesta ville ha mer:

– Jag tänkte at det är väl ingen som orkar gå upp till Skansen Kronan också, men några till och med sprang uppför backen, det var jättekul! Så till slut blev vandringen tre timmar.

Någon formell utvärdering har inte gjorts ännu, men Vanja Larberg tror att vandringarna har varit uppskattade.

– Det har varit god stämning. Flera sa att det var roligt att få berättelser om platser de inte varit på förut. Om det finns intresse, vore det jätteroligt att fortsätta i höst.

153C.jpg