Byter namn till Matlandet. Måltidsverksamheten i Lundby får en nystart och Bjurslättskolan en ny matsal. Omgörningen sker efter barnens önskemål om att måltiden ska präglas av lugn, färg och smak. Två pojkar i första klass kläckte det nya namnet på centralköket och matsalen – Matlandet.

220 barn har fått tycka till om hur Bjurslättskolans nya matsal ska se ut: Bokhyllor som skärmar av för att skapa lugn, mer färg på väggarna och nya smakrika rätter på menyn.

Helhetsgrepp på måltiden
– Eleverna har i allra högsta grad varit delaktiga i förnyelsen, vi har samlat in önskemål från alla klasser på skolan. De har fått tycka till inom tre områden: vad restaurangen ska heta, vad menyn ska innehålla och så har de fått rita hur deras drömmåltid ser ut, säger Mikael Olow, områdeschef för måltidsverksamheten i Lundby.
646C.jpg

Förnyelsen innebär ett helhetsgrepp på måltiden: den ska vara en positiv upplevelse som skapar gemenskap.

– Det handlar inte bara om färg på väggarna och ny matsedel, vi har också fokuserat på mångkultur och firande av helgdagar från alla världsreligioner. dessutom har personalen utbildats, säger Mikael Olow.

Uppmärksammad filmning
Enligt Mikael Olow har den så kallade matskandalen som inträffade på Lundby centralkök för ett par år sedan bidragit till förnyelsearbetet. Då uppmärksammade media en film som en chaufför tagit med sin mobiltelefon. Den visade hur personalen skopade upp pasta från golvet – som sedan levererades ut till skolorna.

– Den händelsen har absolut påverkat, och det har dessutom varit ett tryck på skolmaten från flera håll i samhället. Det här är ett sätt att bygga upp en tillit bland dem som äter vår mat, säger Mikael Olow.