Skapar läsglädje och ökar kvaliteten i undervisningen. Onsdag 14 december öppnar Utmarksskolan sitt nya bibliotek. ”Allt började med att skolan för två år sedan startade ett läsprojekt för att öka kvaliteten i undervisningen. En viktig del var ett nytt skolbibliotek. Eleverna har verkligen längtat efter detta och imorgon ska vi fira att vi är igång”, säger Cecilia Sjödelius som är skolans bibliotekarie.

”Det är viktigt att satsa på skolbibliotek särskilt i de skolor som har många flerspråkiga elever” säger Utmarksskolans rektor Torbjörn Bengtsson.

Utmarksskolan som ligger i Kortedala och har ungefär 300 elever i årskurs 4-9. Förra veckan öppnade skolan sitt nya bibliotek och många elever har redan hittat hit.

– Det är fint här och vi går ofta hit nu för tiden. Det bästa är att det finns många olika böcker, säger några elever.

”2015 fick skolan många nya elever”

Skolans nya bibliotekarie Cecilia Sjödelius berättar att biblioteket är viktigt för skolans elever och deras utveckling.

– 70 procent av våra elever har ett annat modersmål än svenska. 2015 fick skolan även många nya elever som inte kunde svenska då de kom hit i och med kriget i Syrien. För två år sedan startade skolan därför ett läsprojekt som ska leda till att eleverna blir bättre på att läsa, får ett större ordförråd och mer motivation i skolan.

– Läsningen ska också ge eleverna möjlighet att förstå världen bättre. För genom böcker går det att tal del av människors berättelser och upplevelser, vilket hjälper oss att förstå andra människor.

I detta arbete ingår att alla lärare ska arbeta med läsning i sina ämnen eftersom det är viktigt för förståelsen. På mellanstadiet har vi även en utökad läsplan. Det betyder att alla eleverna ska läsa mellan 20 minuter och en timma varje dag. Och sist men inte minst öppnar vi nu vårt nya skolbibliotek som ska bidra till att öka läsglädjen hos våra elever.

För fem år sedan var cirka 40 procent av alla nior godkända i kärnämnena. Idag är cirka 75 procent godkända.

Berätta om ert nya bibliotek!

– På vårt bibliotek ska det finns böcker som eleverna vill läsa. Allt från skönlitteratur, fakta och fantasy till romantik, skräck och humor. Något för alla helt enkelt. Det tror jag är viktigt för att eleverna ska hitta läsglädjen.

Hur hittar ni böcker som eleverna vill läsa?

– Eleverna har önskat många böcker och det kommer de att fortsätta få göra. Vi har också en hel bokhylla med böcker som är populära på det sociala mediet TikTok. Tiktok har på sätt och vis bidragit till att böcker blivit populärt bland unga. Det beror på att många användare delar med sig av boktips här. Till exempel böcker som Heartstopper. Det är grafisk novell, skönlitteratur i serieformat skulle man kunna säga, vilket många av våra elever gillar.

Vad händer under invigningen?

– Under två dagar ska alla klasser hit. Bland annat ska vi klippa band men det blir också musik, quiz och boktitelpoesi. Boktitelpoesi är populärt i sociala medier just nu och går ut på att man tar tre böcker och skriver en dikt utifrån bokens titel. Det brukar vara väldigt roligt.