"Finns för få utbildade för behovet". Hallå där Mia Strand, chef för vägledarna på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen. Ni söker fler studie- och yrkesvägledare till verksamheten och tar ett annorlunda grepp i er rekrytering, berätta!

65DE.jpg
– I stället för att annonsera på vanligt sätt och vänta på att ansökningarna kommer in har vi valt att involvera våra befintliga studie- och yrkesvägledare i rekryteringen. Funderar man på att söka till oss ska man kunna prata med en blivande kollega direkt och få bra svar på sina frågor om hur det till exempel är att jobba hos oss. I vår annons finns det en direktlänk där man kan maila någon av våra studie- och yrkesvägledare. Senare kommer vi ha ett event där de intresserade kan komma och mingla med oss och ställa frågor.

Varför gör ni så här?
– Arbetsmarknaden är god och studie- och yrkesvägledare är populära. Det finns för få utbildade för behovet så det är inte helt lätt att rekrytera. Vi ville bryta mönstret och få nya intryck och finnas mer där de sökande finns. För två år sedan när vi rekryterade använde vi oss av speeddejtingintervjuer.

Vad tycker er personal om detta?
– De är positiva. De är öppna för idéer och tankar och gillar att möta andra människor. Sedan får vi väl utvärdera effekten av det här rekryteringssättet efteråt. Personalen medverkar självklart i rekryteringen med sina tankar och upplevelser men det är chefen som gör rekryteringen.

Hur många behöver ni rekrytera?
– Just nu är det sju stycken vi behöver. Vi behöver folk hela tiden, och det här är ju ett sätt att skapa kontakter för framtiden. Vi är en förvaltning som får utökade uppdrag hela tiden. Det finns många stora arbetsmarknadsfrågor i staden. Vi jobbar med att skapa förutsättningar för studier och arbete och lotsa människor vidare i livet genom en arbetsmarknadsinsats eller utbildning.