Tankeväckande bok delas ut i skolor. Sveriges nya diktator har startat krig mot våra grannländer och du och din familj måste med människosmugglares hjälp fly till Egypten. Det tankeexperimentet kommer 1.500 niondeklassare i Göteborg snart att ställas inför när de läser en liten bok om ett stort ämne.

”Om det var krig i Norden” heter den knappt 60 sidor tjocka boken, utformad som ett svenskt pass och rikt illustrerad med dramatiska skisser. Den 24 oktober kommer 1.500 exemplar att börja delas ut till elever i årskurs nio runt om i Göteborg, i syfte att väcka tankar kring medmänsklighet, tolerans och integration.

– Boken är skriven av danska Janne Teller och har väckt mycket uppmärksamhet runt om i världen för sitt sätt att vända på perspektivet och skapa förståelse för dem som tvingas fly från krig och terror. Från början skrevs den utifrån ett danskt perspektiv men i den här upplagan har handlingens ursprung flyttats till Sverige, säger Lovisa Fhager Havdelin på stiftelsen Teskedsorden, som tillsammans med bland andra Göteborgs Stad står bakom projektet.

Öppnar för kreativitet
Boken är en individuell gåva till eleverna och önskan är att de efter läsningen ska fortsätta att arbeta med frågeställningar kring hur man själv skulle vilja bli behandlad om man tvingades fly, och hur vi behandlar dem som flyr från konfliktområden till Sverige.

– Läsningen kommer att följas upp med en tävling där eleverna får välja uttrycksform, till exempel en uppsats, ett konstverk eller en debattartikel, där de resonerar kring bokens kärnfrågor, säger Lovisa Fhager Havdelin.

Hoppas på utvidgning
Första klass att anmäla sig till tävlingen får ett gratis biobesök för att se Jan Troells kommande film Dom över död man, om Torgny Segerstedt. Vinnaren av tävlingen får 15.000 kronor till en klassresa, medan andra- och tredjepristagarna får tio respektive femtusen kronor.

– Ambitionen är att sprida både boken och det här upplägget över hela Västra Götaland efter hand, men vi börjar i Göteborg, säger Lovisa Fhager Havdelin, som kommer att leda den inspirationsdag för lärare och skolledare som inleder hela projektet den 24 oktober på Center för Skolutveckling.

Klasser som vill delta måste anmäla sig senast 20 oktober, det är först till kvarn som gäller.