Vårdnadshavare positiva. Covid-19 har gjort att Göteborgs Stads öppna förskolor fått flytta utomhus. En av dem är Välkomsten i Biskopsgården. ”Det har gått bra och vi känner att vi har träffat väldigt många vårdnadshavare och barn”, säger Ulrika Mellegård, förskollärare.

Språkvandring i Svarte Mosse, sagoläsning, sångstunder och Mini Röris. Välkomsten har haft full aktivitet under våren.

– Det var aldrig aktuellt för oss att ställa in utan vi flyttade ut vår verksamhet direkt coronapandemin blev ett faktum. Kan inte besökarna komma till oss får vi komma till deras arenor. Vädret har medverkat till att det har gått bra. Det kanske hade varit tuffare i november, säger Ulrika Mellegård.

Gjort öppna förskolan mobil

Hon och kollegan Annicka Eliasson har gjort Välkomsten till en mobil öppen förskola under våren. De har packat med sig lek- och lärmaterial och annan utrustning i en dramaten och besökt lekplatser, torg och de flesta gårdarna i området.

– Det har varit trevligt och vi känner att vi har betytt mycket för många. Vi har till exempel haft sångsamlingar och Mini Röris på gårdarna, men vi har också informerat om våra föräldrakurser och hjälpt vårdnadshavare att ansöka till förskola. Det har blivit lite reklam för oss att vara ute och vi har värvat några nya fvårdnadshavare och barn.

Populär språkvandring

Ulrika Mellegård tycker att utomhusverksamheten har fungerat så bra att det är något de kommer att fortsätta med även när covid-19-smittspridningen har lugnat ner sig. Feedbacken från vårdnadshavarna har varit positiv. Språkvandringen i Svarte Mosse varje torsdag har varit populär. Familjerna får uppleva naturen på nära håll och samtidigt träna på det svenska språket.

– Vi promenerar 1,5–2 kilometer och stannar vid olika stopp där vi lyssnar på fågelsång, känner på mossa, räknar kottar, mäter långa och korta pinnar med mera. Vi delar ut bildkartor och sätter ord på det vi ser och upplever. Vi avslutar alltid vandringen på vår sagomatta.

Semesterstängt fyra veckor

De allra flesta av de 21 öppna förskolorna inom Göteborgs Stad bedriver verksamhet utomhus. På www.goteborg.se/oppnaforskolan kan du se hur din närmsta öppna förskola håller öppet.

Välkomsten i Biskopsgården har öppet klockan 9–15 måndag–torsdag. Vecka 28–31 är det semesterstängt. Bygglekplatsen har öppet hela sommaren förutom vecka 31.