Stjärnor som föds. Över hundra bilder – kompletterade med citat, berättelser, dagboksanteckningar och intervjuer – berättar historien om El Sistema-Hammarkullen. Det är fotografen Jörgen Nahm och journalisten Maria Wångersjö som följt orkestern under deras första intensiva år. På fredag den 8 juni är det boksläpp på Andra Stället i Angered.

Boken Stjärnor som föds är ett minne för de barn, föräldrar, pedagoger, symfoniker och eldsjälar som varit om det första omtumlande året. Men den vänder sig också till alla som vill veta mer om hur musik kan motverka segregation.

Även om boken är tryckt i en liten upplaga, 600 exemplar, finns förhoppningar att den också ska användas i utbildningssyfte.

Fotograf har dokumenterat från start
– Det finns tankar om att utveckla idén och sprida våra erfarenheter om att arbeta med socialt fokus. Intresset för vårt sätt att arbeta är stort, både nationellt och internationellt, säger Johanna Ericsson, processledare för El Sistema-Hammarkullen.

Det var hösten 2010 som Kulturskolan Angered startade orkesterskolan i samarbete med Göteborgs Symfoniker och chefsdirigenten Gustavo Dudamel. Förebilden var El Sistema i Venezuela där Dudamel själv fick sin musikaliska skolning.

Under det första året deltog 170 barn och ungdomar. I El Sistema sker undervisningen i små grupper och ensembler, men fokus ligger på orkestern och kören. Barnen och pedagogerna ses tre gånger i veckan, varav en gång tillsammans med föräldrarna. En gång i månaden får orkestern besök av musiker från Göteborgs Symfoniker och El Sistema åker regelbundet till konserthuset för repetitioner och gemensamma konserter.

Fotografen Jörgen Nahm har dokumenterat projektet från start. Bilderna, som skildrar verksamheten inifrån, visar hur musiken skapar gemenskap och får barnen att utvecklas tillsammans.

– Hans bilder har visats i flera utställningar om El Sistema, nu ville vi samla ihop materialet, säger Johanna Ericsson.

”En enda stor samarbetsprocess”
De över hundra bilderna har kompletterats med texter av journalisten Maria Wångersjö. Hon har fångat citat och ögonblicksbilder, men också gjort intervjuer med barn, föräldrar, pedagoger, symfoniker och eldsjälar.

– Alla som är involverade bidrar med sin ingång – El Sistema är en enda stor samarbetsprocess, säger Johanna Ericsson.

Fredagen den 8 juni bjuder El Sistema in till bokmingel på Andra Stället i Angered. Då finns också författarna till Stjärnor som föds på plats.

48AA.jpg