Utbildningsminister Thomas Östros invigde på onsdagen Motorbranschens tekniska gymnasiums nya lokaler på Nymilsgatan i Frölunda. ”Göteborg visar vägen när det gäller att stärka de yrkesförberedande programmen”, sa Thomas Östros och gjorde en symbolisk nyckelstart av en stor lastbilsmotor.

– Fordonsindustrin har en rasande snabb utveckling, det är roligt att se att branschen samarbetar med gymnasie- utbildningen, fortsatte utbildningsministern.

Genom att skolan samarbetar med och sponsras av fordonsindustrin får de blivande fordonsteknikerna utbildning på de senaste bilmodellerna, motorerna och datasystemen.

Betald praktik och körkort ingår

Eleverna kan inrikta sig på antingen lastbilar/bussar, personbilar, karosseri eller lack och utbildningarna har blivit populära. Körkort för både personbil och tunga fordon ingår, plus betald praktik hos företagen och jobbgaranti efter gymnasiet.

Motorbranschens tekniska gymnasium startade för två år sen och var den första satsningen i den så kallade ”Göteborgs- modellen” där utbildningsförvaltningen samarbetar med näringslivet i Göteborg kring yrkesinriktade gymnasie- utbildningar.