Till final i White guide junior. Parkskolan i Kålltorp och Lillebyskolan i Torslanda har gått till final i tävlingen Årets skolrestaurang som arrangeras av White guide. Totalt har 160 skolor över hela Sverige deltagit och 30 skolor är nu klara för final. Vem som vinner avslöjas den 20 september.

– Det känns gött att någon uppmärksammar jobbet man lägger ner. Men det som räknas i slutändan är att eleverna är nöjda, säger Karl-Wilhelm Nilsson, köksmästare på Parkskolan.

White Guide Junior kommer att utse vinnaren i Årets Skolrestaurang vid en prisutdelning den 20 september i Helsingborg. Målet med tävlingen är att bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin. Detta genom att bland annat lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatssverige.

Parkskolan satsar på Matglädje

På frågan varför just Parkskolan tagit sig vidare till finalen svarar Karl-Wilhelm Nilsson, Köksmästare Parkskolan:

– Vi har en glädje i det vi gör. Vilket avspeglar sig i smaken på maten. Matglädje helt enkelt!

Vad utmärker ert skolkök?

– Ingen minns en fegis! Vi har väldigt högt i tak och är inte rädda för att misslyckas. Och vi har kul på vägen. Svinn är bara brist på fantasi.

Vad säger era elever om maten?

– Att vi är bäst såklart! Varken mer eller mindre.

Vilka är elevernas favoriträtter?

– Falafel har vi lyckats få in – vilket är kul. Sen är det klassikerna Spaghetti köttfärsås, Fiskbullar, soppa och våra hemmagjorda pannkakor, Hemmapanerad fisk, Vegetarisk tacos, Korvstroganoff. Listan kan göras hur lång som helst. Eleverna gillar all vår mat här.

Lillebyskolan nominerade till flera priser

Lillebyskolan som också tävlar i Årets skolrestaurang är i samma tävling även nominerade i kategorierna Årets klimatkök och Årets hållbara offentliga restaurang.

Skolans arbete med att lära eleverna äta klimatsmart utgår bland annat från ”Göteborgsmodellen för mindre matsvinn”. En modell och ett verktyg som innehåller tips och råd för att minska sitt matsvinn. Läs mer här: Grundskoleförvaltningens intranät: Om matsvinn.