"Har blivit hela klassens grej". På tisdagseftermiddagen möts Påvelundsskolan och Brottkärrskolan länsfinal i Sveriges Radios tävlingsprogram Vi i Femman. På Påvelundsskolan laddar både elever och lärare för fullt. ”Det är lite nervöst, men mest är det bara väldigt roligt”, säger en av eleverna.

Vi i Femman är ett frågeprogram för elever i årskurs 5 från hela landet. Påvelundsskolan har varit med i årets omgång med två klasser. Den ena klassen åkte ut i kvartsfinalen mot just Brottkärrsskolan och den andra klassen har tagit sig till final.

– Det här har varit väldigt bra på många sätt. Eleverna tittar mer på nyheterna nu än de gjorde innan och klassen har också kommit varandra närmre, säger Sandra Söderberg som är lärare på Påvelundsskolan.

Hon betonar att tävlingen har blivit hela klassens grej. Eleverna tränar både på frågor och på hejaramsor och gör det som ett team. Både för Sandra och hennes kollega Goran Pastorkovic har det varit viktigt att alla eleverna är involverade, inte bara de som tävlar.

– Vi gör det här tillsammans. Även om det såklart är många känslor inblandade så pratar vi också mycket om hur man hanterar vinster och förluster. Det viktigaste är trots allt att ha kul och alla är redan vinnare oavsett hur det går, säger Goran.