Tog hem första, andra och tredje pris. Det blev full pott för Polhemsgymnasiet i Göteborg i tävlingen Blixtlåset, även kallat SM i uppfinningar för gymnasieelever. När årets final nyligen avgjordes i Norrköping, tog de tre lagen från Polhem första, andra och tredje pris!

Lag Arcus från Polhem vann guldmedaljen med ett bromssystem som underlättar manövreringen av sjukhusbritsar. Uppfinningen sägs vara ett billigt sätt att förbättra befintliga sjukhusbritsar och att den kan minska arbetsskadorna bland sjukhuspersonalen och öka säkerheten för patienterna.

”Den mest fullständiga lösningen på ett mångfacetterat problem, som ger stor samhällsnytta både vad gäller arbetsmiljö och samhällskostnader”, tyckte juryn.

Arcus blev dubbelvinnare eftersom laget också tog hem priset för bästa presentation.

Tredjepris till fiffig kontorsstol
På andra plats kom lag Diacus från Polhem med ett verktyg som förenklar hemdialys. Med Diacus kan patienterna göra dialys i i hemmiljö på tider som passar dem själva och slipper tillbringa 15 timmar i veckan på sjukhus. Den sparar dessutom in stora kostnader för samhället eftersom en hemdialyspatient bara kostar hälften av vad en sjukhuspatient gör.

Tredjepriset gick till Backsaver, en uppfinning som kombinerar tre kontorsstolar i en; standardstol, sadelstol och ståstöd. Genom att ändra arbetsställning och ha möjlighet att sitta på olika sätt under en arbetsdag, förbättras möjligheterna att slippa rygg- och andra problem som uppkommer av stillasittande arbete.

Förra året tog elever från Polhemsgymnasiet hem första och andra priset i Blixtlåset.