Två tävlande lag med elever från Polhemsgymnasiet kammade hem fina priser i årets upplaga av Blixtlåset, en nationell tävling för unga uppfinnare. Förstapriset gick till tre Polhemstjejer och deras uppfinning som kollar hur djup narkosen är under operation.

Sex lag från Polhemsgymnasiet var med och tävlade när uppfinnartävlingen Blixtlåset avgjordes i Stenungsund. Tre tog sig till finalen och två av lagen åkte hem med fina priser.

Uppfinning som kan rädda liv

De tre klasskompisarna Annika Brandt, Ida Larsen och Josefine Andreasson bildade ett lag och fick ta emot både tävlingens förstapris och ett specialpris för bästa idé.

− Deras uppfinning är en display som de kallar för Dispanest och som håller koll på hur djup narkosen är under en operation. En väldigt avancerad idé som kan rädda liv, säger Dan Åkerlund, som är tjejernas lärare på Polhemsgymnasiets teknikprogram.

Styra eluttagen med mobilen

Även andrapriset gick till elever från Polhemsgymnasiet. Caroline Ericson, Hanna Skoglund och Susanna Ekström har tillsammans uppfunnit en applikation som gör det möjligt att stänga av och sätta på strömmen i hemmets eluttag med hjälp av sin mobiltelefon.

− Kan vara bra om man vill sätta på kaffet på vägen hem eller börjar oroa sig för att man inte drog ur strykjärnet. Till skillnad från liknande produkter på marknaden är den här en enkel lösning som inte kostar så mycket och som fler skulle kunna använda, säger Dan Åkerlund.

Tredje året i rad Polhemselever vinner

Uppfinnartävlingen Blixtlåset har funnits sedan 2003 och varje år har elever från Polhemsgymnasiet deltagit. De tre senaste åren har skolans elever dessutom tagit hem förstapriset. I år var det sammanlagt 63 lag som tävlade från hela Sverige.

Förstapriset är ett stipendium på 12.000 kronor. Andrapriset är 8.000 kronor och specialpriserna belönas med 5.000 kronor.

4128.jpg

Caroline Ericson, Hanna Skoglund och Susanna Ekström har uppfunnit en smart applikation som gör det möjligt att stänga av strömmen hemma med mobiltelefonen. Foto: Dan Åkerlund