Idéer för Gårdsten och Godhemsberget. Hallå där, Jessica Andersson, design- och bildlärare för årskurs tre på Polhemsgymnasiets teknikprogram. Dina elever med inriktning design- och produktutveckling har gjort en utställning utifrån Göteborg Stads satsning Bostad 2021. Vad är det för utställning?

– Den heter Hållbart boende i Nord- och Sydeuropa och visas den 27‒29 april i Stadsbibliotekets stora utställningshall. Våra studenter har tittat närmare på två områden som är i planeringsstadiet för Bostad2021, Gårdsten Centrum och Godhemsberget i Majorna. Utifrån givna krav och förutsättningar har studenterna skapat förslag på flerfamiljshus till områdena. De presenteras i form av exteriör-och interiörplanscher och modeller i skala 1:50.

Var kommer Sydeuropa in?
– Del två av projektet är en studieresa till Barcelona där studenterna ska jämföra nybyggda bostadsområden i Barcelona med Göteborg.

Finns det några gemensamma nämnare i studenternas förslag?
– Överlag har de använt mycket spännande materialval och udda kombinationer. Det är en hel del glasfasader, mycket trä och mindre betong.

Vad är nytt i deras förslag jämfört med verklighetens byggnadsplaner?
– Många har tänkt på att skapa bostäder i olika prisklasser. Integration är ju ett viktigt mål även för Bostad 2021 men våra studenter tar det ett steg längre och blandar dyrare bostäder med studentbostäder i samma fastighet. De har även tagit fasta på att bevara gröna områden och vill hellre bygga runt träd än hugga ner för att kunna bygga nytt.

Hur har det varit att utgå ifrån ett verkligt projekt?
– Det har gett massor av inspiration och gjort att det känns nästan som på riktigt för eleverna.