Skandinaviens första. Vilken skolforskning funkar i klassrummet? Vad funkar inte? Det är vad som står i fokus när konferensen researchED den 19 mars landar i Göteborg för första gången. Där träffas lärare och skolforskare för att utbyta erfarenheter på jämlika villkor.

− Jag har varit på två skolkonferenser av det här slaget och de är verkligen speciella. De liknar inget annat. Det blir en kollegial och tillåtande stämning som vi hoppas på att skapa även här i Göteborg, säger Sara Hjelm, som är utvecklingsledare på utbildningsförvaltningen i Göteborg.

752E.jpg
Grundidén är att lärare och forskare får chansen att träffas, delta på lika villkor och lära av varandra. Allt för att minska glappet mellan forskning och praktik. Konferensen har gjort succé i länder som England, Australien och USA och fortsätter att spridas över världen.

Magi uppstår i mötet
Det var den brittiske läraren Tom Bennett som tröttnade på att många av de teorier och den forskning han hade tagit del av under studietiden inte funkade i praktiken. Han skrev på Twitter om sina tankar, fick ett enormt gensvar och ur det föddes researchED.

− Konferenserna hålls alltid på en lördag och biljettpriserna hålls låga så att så många som möjligt ska kunna välja själva att delta utan att ta ledigt. Talarna tar inget betalt för sina föreläsningar utan gör det helt ideellt. De är också deltagare i konferensen, säger Sara Hjelm.

Hon beskriver det som att magi uppstår när forskare och lärare möts på det här sättet.

− En holländsk bloggare som skrivit om konferenserna kallar det för ”the magic of researchED” och det är verkligen något fantastiskt som händer när alla befinner sig på samma nivå och föreläsningarna bygger på tvåvägskommunikation, säger Sara Hjelm.

Brett program
De teman som kommer att tas upp under konferensen i Göteborg är av varierad karaktär.

− Det går inte att lyfta fram något särskilt ur programmet. Bredden är så stor, säger Sara Hjelm och fortsätter:

− Här finns allt från vad vi vet idag om inlärning och minne, om vad som krävs av fortbildning för att den ska leda framåt, om betyg och bedömning till vad vi ska använda IT-tekniken till och mycket mer.

ResearchED Scandinavia äger rum den 19 mars på Burgårdens utbildningscentrum. Biljetterna säljs via Eventbrite och länk till försäljningen finns via konferensens hemsida.