Workshops, happenings, värderingsövningar, reklamverkstad, alternativa modevisningar och massor av andra upptåg sätter sin prägel på Göteborg mellan 18 och 22 april. Då kommer Projekt Flicka till stan. Nu finns hela programmet tillgängligt på nätet.

Aldrig tidigare har vi varit så omsvärmade av bilder och budskap som idag. Många av dem talar om hur vi är eller borde vara. Projekt Flicka har startats av regeringen för att ge tips och råd hur man kan tänka mer mediekritiskt.

Turné genom landet

– Det är viktigt att poängtera att det här är ett avstamp och inget jippoprojekt, säger Renate Moberg, planeringsledare på stadskansliet.

Initiativet till Flicka togs i fjol av barn- och familjeminister Berit Andnor. Sedan 2004 reser Flicka genom landet på jakt efter bra idéer och goda exempel.

I Göteborg har fyra områden (Nordost, Väster, Centrum och Hisingen) fått var sin dag att ta hand om från måndag 18 april till torsdag 21 april. Målgruppen är både tjejer och killar, deras lärare och annan personal som jobbar med ungdomar.

Fredagen ägnas åt ett gemensamt program där all skolpersonal är välkommen att bland annat lyssna på diskussioner om reklamens makt och höra Anja Hirdman prata om genusforskning.

– Dessutom kommer Annelie Holm från Lunarstorm att berätta om vad ungdomar anser att de påverkas av, säger Renate Moberg.

Ung utan pung spelar

Onsdagen är Centrums dag. Centrumregionen består av fem stadsdelar i projekt Flicka, Centrum, Linnéstaden, Örgryte, Majorna och Härlanda.

– Vi kommer att ha en heldag på Exercishuset vid Heden. Där blir det tre omgångar under dagen med 400 ungdomar på varje pass. Sen har vi ett seminarium för personalen, berättar Janne Larsson, som varit med att arbeta fram programmet.

Varje omgång börjar med att ensemblen Ung utan pung spelar pjäsen Flicka XL, därefter tar ett antal aktiviteter sin början. Det kommer att vara tjejer som spelar i band, fotoutställning, happenings, modevisning med kläder gjorda på alternativa material bland mycket annat.

– Det har varit jättelätt att få ihop ett program. Det är många som vill vara med i ett sånt här stort projekt som kommer direkt från regeringen, säger Janne Larsson.

Förhoppningen är att veckan ska ge pedagoger och ungdomar många nya verktyg att gå vidare med. Övriga områden, Nordost, Väster och Hisingen, har även de späckade dagar.