Vilka av Göteborgs sjöar är bra att bada i? Det har tre elever från August Kobbs gymnasium tittat närmare på. Ett projektarbete som har resulterat i en finalplats i tävlingen Unga forskare och även nominerats till Svenska juniorvattenpriset.

Stina Eckerman, Louise Hammarberg och Johanna Bäckström heter de tre elever som under våren har blivit dubbelt uppmärksammade för sitt projektarbete om Göteborgs sjöar. De har studerat försurning och förorening i åtta sjöar, både i centrala Göteborg och i kranskommuner.

Härlanda tjärn sämre än väntat

− Det intressanta med deras projekt är dels att de tog reda på vilka badsjöar som är okej att bada i och varifrån vi kan ta vårt vatten. Men också att det visade hur svårt det är att få tag i tidigare testresultat, något som borde vara lättåtkomligt och offentligt, säger Charlotte Börjesson, lärare på August Kobbs gymnasium.

Härlanda tjärn är en av de sjöar som utmärkte sig som sämre än väntat.

− Härlanda tjärn är fruktansvärt sur och har höga aluminiumhalter. Egentligen är den inte alls så lämplig att bada i som man skulle kunna önska, säger Charlotte Börjesson.