De 250 eleverna på Rannebergsskolan i Angered har skapat varsin bilderbok som bundits in på klassiskt vis, med "riktiga" hårda pärmar. Myndigheten för skolutveckling har berömt projektet och just nu ställs ett 30-tal av böckerna ut på Stadsbiblioteket.

– Vi hade vår bokmässa på skolan redan i februari. Sedan ställde vi ut på Angereds bibliotek och efter Stadsbiblioteket blir det säkert fler utställningar, för folk blir alldeles till sig när de ser hur fina böckerna är, säger bildpedagog Anna Svensson.

Barnboksförfattare hälsade på

Rannebergsskolan är en F-5-skola med kulturprofil. Anna Svensson berättar att projektet startade för mer än ett år sedan, med fortbildning av lärarna.
1922.jpg

– Här på skolan jobbar vi ganska målmedvetet med våra projekt, vi går in för det ”med hull och hår”. Så fortbildningen bestod i att vi fick besök av litteraturforskare och barnboksförfattare som till exempel Pija Lindenbaum. Först därefter satte vi igång att jobba med barnens böcker, säger Anna Svensson.

– Barnen fick först läsa och tolka bilderböcker, träna in olika tekniker och själva skriva och illustrera böckerna som sedan tillverkades.

Många historier med djur i huvudrollen

7BEC.jpg
Till utställningen på Stadsbiblioteket har man tillverkat nya exemplar av 34 utvalda böcker, för att barnens egna inte ska bli förstörda. Många föräldrar och släktingar har också beställt egna exemplar av barnens böcker.

Historierna som barnen valt att skriva om och illustrera är oftast äventyr av olika slag eller sådana där djur spelar huvudrollen.

– Här finns dokumentära berättelser av typen ”En mus liv och död”. Men också historier om utsatthet, om att inte passa in i en grupp. Så det är väldigt blandat, säger Anna Svensson.

Rannebergsskolan visas som bra exempel

Rannebergsskolans bilderboksprojektet har väckt uppmärksamhet även hos Myndigheten för skolutveckling, som i somras gav ut boken ”Den andra möjligheten – estetik och kultur i skolans lärande”. Boken har skickats ut till landets alla skolor och tar upp fem progressiva skolor och institutioner som goda exempel. Rannebergsskolan är en av de fem.

Utställningen på Stadsbiblioteket pågår till och med söndag 28 september. Och på torsdag 18 september kommer en liten grupp elever från Rannebergsskolan dit och läser högt ur sina böcker för inbjudna barn från förskolor.

776A.jpg