Aktiviteter och umgänge. Internordiskt elevutbyte är igång igen och i början av september var en grupp på 22 niondeklassare och tre lärare från Göteborg i Åbo, Finland. ”Det absolut bästa med resan var att jag lärde känna så många nya människor – både elever från Finland och Norge men även de som deltog från Göteborg”, säger Emil Carlén på Önneredsskolan.

Det internordiska elevutbytet har pågått ända sedan 1970-talet men fick ta en paus på grund av covid-19-pandemin. Förutom Göteborg deltar vänorterna Åbo i Finland, Bergen i Norge och Århus i Danmark. I år kunde dock danskarna inte delta.

Åbo i Finland var först ut i höst att vara värdstad. Första veckan i september reste en grupp elever och lärare från Göteborg till Finlands näst största stad. Resan gick från Landvetter till Helsingfors och därefter vidare till ett hotell på Kasnäsudden nästan 1,5 timmar från Åbo, där även eleverna från Bergen och Åbo bodde.

– Det var ett fint badhotell ute i skärgården, där vi bodde i små stugor. När vi hade fri tid kunde vi använda gym, bada, basta, spela padel med mera, säger Emil Carlén från Önneredsskolan, en av eleverna från Göteborg på resan.

Dagarna fyllda med aktiviteter

Syftet med utbytet är att det ska leda till större kunskap om Norden och de olika språken. De tre heldagarna var fyllda med aktiviteter.

– Vi besökte en vikingaby utmed kusten där vi bland annat fick guidning, kasta yxa och baka bröd. Vi var även på en skola från 1600-talet, vilket var väldigt kul, säger Henrik Lindholm, lärare på Önneredsskolan, som var med på resan.

Det blev också en stadsvandring i Åbo, ett tvåtimmars-äventyr i en höghöjdsbana och en hel del samarbetsövningar vid hotellet.

– Ett mål med resan är ju att man ska skaffa sig vänner från Norden, och det gjorde de verkligen. Däremot deltar Bergen och Åbo med hela skolklasser, till skillnad från oss i Göteborg som låter elever från hela staden blandas, vilket gör att det är lättare för dem att bara fortsätta prata med sina kompisar, säger Henrik Lindholm.

”En skön tid”

För Emil Carlén blev veckan i Finland en upplevelse han inte hade velat vara utan. Och han uppmanar alla som går i åttan i år att ansöka till utbytet när det blir dags för det under våren.

– Verkligen! Man kanske tänker att det är läskigt att resa iväg utan att känna någon. Men det är bara roligt och man får testa något nytt. Det var en riktigt skön tid och man lär känna tonåringar från lite andra delar av världen i alla fall. Dessutom är det ju helt kostnadsfritt, vilket är helt fantastiskt, säger han.

Sightseeing med Paddan

Totalt ansökte 100 elever i Göteborg om att få delta i Internordiskt elevutbyte. 75 elever valdes ut. Under vecka 38 är Göteborg värdstad och har besök av elever från Bergen och Åbo. Alla bor i Lisebergsbyn och dagarna är precis som i Åbo fyllda med aktiviteter.

– Vi utgår från temat ”Göteborg – Den historiska hamnstaden” och det innefattar aktiviteter på Universeum kopplat till Världens hav, sightseeing med Paddan och stadsvandring. Vi har även fokus på de nordiska språken och flera samarbets- och kommunikationsövningar. Varje land ansvarar även för en landskväll där man presenterar sitt land och gör olika aktiviteter tillsammans, säger David Geiser Mellkvist, lärare och samordnare för internordiskt elevutbyte.