"Framtidsöde - back-in-the-days" heter filmen som 16 elever från Ryaskolans stökigaste klass gjort under våren. Efter en trög start antog eleverna Deepali Lindbloms utmaning att göra en film tillsammans. "Jag tror det bästa med hela filmprojektet är att det har ändrat på 16 liv!" menar Deepali, storstadssamordnare i Biskopsgården.

– Arbetet med filmen har gjort skolan mer meningsfull och hjälpt eleverna att bli mer kreativa, ta sig själva på allvar och tänka på sin egen framtid, menar Deepali Lindblom.

Eget manus och egen musik

– Jag vet att de skolkar från andra lektioner men i filmprojektet har jag haft hundraprocentig närvaro, säger Deepali som själv tidigare arbetat med både tv och film i sitt gamla hemland Indien.

I höstas var elevernas intresse ljumt men Deepali utmanade dem och efter jul hade flera idéer utkristalliserats.

Valet föll på idén där några elever gör ett inbrott på skolan för att ändra sina betyg. De ertappas och får en ny chans att göra om provet. Filmen gör sedan ett hopp tio år framåt i tiden för att se vad det blir av ungdomarna.

– Vad jag har sett hos alla de här ungdomarna är att de har en stark längtan efter att känna sig värdefulla, att bli uppskattade. Jag tror att de fått det genom den här filmen.

16 elever, två av Ryaskolans lärare och Deepali Lindblom har utgjort filmgruppen Biskop 418. Manus till filmen har eleverna skrivit själva med hjälp av tre lärare på skolan, musikläraren Heikki Carlsson har hjälpt dem med att göra musiken.

5D70.jpg
– Jag ville också involvera skolans lärare, så språklärare, musiklärare och bildlärare har varit med i hela filmprocessen.

Brist på förebilder

Fyra elever har filmat, resten har varit skådespelare, många statister från andra klasser på Ryaskolan är också med. Gruppen har filmat i riktiga lokaler och träffat folk som arbetar där.

Filmens tingsrättsscen filmades till exempel i Göteborgs Tingsrätt med en riktig nämndeman som spelar filmens domare.

– Problemet här i Biskopsgården är att vi har brist på positiva förebilder. Den kvinnliga nämndemannen som medverkar i filmen har verkligen påverkat dem, likaså barnmorskorna på den barnmorskemottagning vi filmade på, berättar Deepali.

Målet med filmprojektet, som är en del av Öppna skolan inom storstadssatsningen, har bland annat varit att göra skolan roligare och mer attraktiv för elever i riskzonen. Elever som skolkat mycket och inte varit motiverade.

”Har lärt sig ge och ta”

– Men när de vetat att till exempel musiken ska användas till filmen så har de lagt ner mycket mer tid och engagemang. Och en av de bästa sakerna med filmen är vår egen titellåt som heter Biskopsgården! Det är hip-hop och handlar mycket om ungdomarnas perspektiv på Biskopsgården, berättar Deepali.

– Det mest framgångsrika med hela processen har varit att de här killarna och tjejerna har lärt sig att ge och ta, att inte mobba. Några av tjejerna som har filmat var väldigt blyga till en början men sedan lossnade det, de har lärt sig att säga ifrån.

Hela produktionen har kostat 20.000 kronor som gått till bland annat utrustning och mjukvaror för filmredigering.

På torsdag eftermiddag klockan fem premiärvisas den timslånga filmen i Ryaskolans aula. Den kommer också att kunna beställas på DVD om det är fler som är intresserade av att se den framöver.

5710.jpg

Foto: Deepali Lindblom