3000 studenter. Nu är det studenttider igen! Vitklädda ungdomar med vita mössor, som tillsammans med sina klasskamrater springer ut från skolan till väntande släkt och vänner. Mot en ljusnande framtid och ett liv som vuxen.

Från Göteborgs Stads gymnasieskolor springer det i år ut cirka 3000 studenter. Först ut är eleverna på Bräckegymnasiet, Ester Mosessons gymnasium, Katrinelundsgymnasiet och Motorbranschens tekniska gymnasium som springer ut tisdagen den 30 maj. Sedan springer eleverna på övriga skolor ut onsdag, torsdag och fredag i samma vecka.   

– Det är en intensiv studentvecka som kräver en hel del planering, berättar Maija Söderström på utbildningsförvaltningen. Studentdagarna bestäms ett år i förväg och i planeringen tar vi hänsyn till antal elever, skolans geografiska läge, trafiksituationen med mera. Vi har ett gott samarbete med Polisen. 

Avslutningslunch med trevligheter

Det finns många traditioner och aktiviteter kopplade till studenten. Skolan brukar ordna en fin avslutningslunch för eleverna med betygsutdelning och tal. Studentmössor, studentflak och fester ordnar eleverna på skolan själva.   

– Det är jättemycket jobb men väldigt roligt, säger Aya som läser samhällsvetenskapsprogrammet på Burgårdens gymnasium. Man märker att de andra eleverna uppskattar det.  

Plastkonfetti har i många år varit ett stort nedskräpningsproblem just under studentfirandena. Men sedan 2022 är det förbjudet enligt Miljöbalken att använda plastkonfetti utomhus då det räknas som nedskräpning. Tips till dig som familj, vän eller släkt är att istället använda såpbubblor, blomblad, flaggspel eller liknande.