Onsdag 11 maj firas Förskolans dag på många förskolor i Göteborg. Dagen är till för att synliggöra förskolan och uppmärksamma allt fantastiskt som barn och pedagoger åstadkommer under året.

Det var förväntansfyllda barn som hade samlats i Flunsåsparken för att se musikduon Longkalsong. Där bjöds det på ett sångäventyr för barn från förskolor på Hisingen.

– Många av barnen har varit exalterade. De tycker det är roligt att få komma iväg och uppleva något som inte händer varje dag, säger Almina Popovic, förskollärare på förskolan Hällskriftsgatan 1A.

Låtarna är svängiga, trallvänliga och uppskattas av såväl barn som vuxna. Tompa och Mackan sjunger bland annat om krokodiler med enorma gap och badvakter som rycker ut när nöden kallar. Efter mycket sång och dans avslutas föreställningen med ”Vi gratulerar dig på förskolans dag”, en låt där alla barnen gemensamt sjunger ”förskolan leve hurra hurra hurra!”.

Fika i vårvärmen

Efter spelningen var det många som passade på att duka upp för fika och njuta av vårvädret.

– Man märker att det är många barn som är nyfikna på att träffa andra barn från andra förskolor. Det händer så sällan, säger Almina Popovic.

Annica Grimmbråten arbetar som utvecklingsledare inom kultur på förskoleförvaltningen och var på plats och samordnade evenemanget.

– Det har funnits ett stort intresse att göra något kulturellt tillsammans, det märks bland både pedagoger och barn, säger hon.

Uppmärksammas på olika sätt

Firandet av Förskolans dag uppmärksammas vanligtvis utomhus med aktiviteter som maskerader, tävlingar och fika. Upp emot 80 000 förskolebarn springer årligen Bamseloppet och många förskolor väljer att arrangera det som en del av sitt firande. Under konserten pågick också Bamseloppet på en närliggande förskola där barnen fick lite extra fart i benen av Longkalsongs musik.

Förskolans dag brukar firas den tredje torsdagen i maj. Eftersom Kristi himmelsfärd infaller det här datumet firar förskolorna på andra dagar i år.

Långkalsonger som scenografi på scenen när barnen firade Förskolans dag. Foto: Petter Trens