Matti Arbiv och Maria Rodéhn från Schillerska vann tävlingen i spanska för gymnasiet förra året.

Språk- och kulturtävling som växer. Torsdag 7 mars tävlar grundskole- och gymnasieelever från Göteborgsregionen i svenska, spanska och andra moderna språk på Schillerska gymnasiet. Skolan är värd för regionfinalen i tävlingen Ilcompetition – en tävling som ökar i popularitet.

Ilcompetition är en språk- och kulturtävling i svenska och moderna språk för grund- och gymnasieskolor. Det främsta syftet med tävlingen är att uppmuntra elever till att läsa moderna språk på högre nivå.

– 27 000 elever runt om i Sverige var anmälda till tävlingen i år. Tävlingen har vuxit, bara sedan förra året med 4 000 anmälningar, säger Marika Sjöqvist, som är lärare i svenska och engelska på Schillerska gymnasiet och ansvarig för regionsfinalen på skolan.

Både niondeklassare och gymnasieelever kommer till Schillerska för att tävla i regionfinalen. Första steget genomfördes på respektive skola online, där de två elever med bäst resultat nu får tävla i regionfinalen.

Tävlar inför publik
Niornas tävling är den som blir mest livfull. De kommer att tävla på en scen inför publik i Schillerska gymnasiets aula.

– De tävlande har sina klasser med sig, som kommer att heja på dem. Vi räknar med ett hundratal elever som publik i varje kategori.

Tävlingen avgörs i olika kategorier: tyska, franska, engelska, spanska, svenska och i modersmål. Tävlingen för niorna avgörs på förmiddagen. Sex skolor deltar i varje kategori. Eleverna tävlar i par, svarar på frågor om språk och kultur och efter varje kategori är det prisutdelning.

– Det handlar om 21 frågor med tolv sekunders betänketid. Domare och jury är språklärare från vår skola, säger Marika Sjöqvist.

Frågor om geografi, kultur och språk
Tävlingen för gymnasieeleverna äger rum på eftermiddagen. Här avgörs tävlingen vid datorer där lagen på två personer samarbetar.

Frågorna i moderna språk är breda och kan handla om geografi, kultur och språk. I svenska kategorin är det frågor om ordkunskap och litteraturkunskap.

Riksfinalerna avgörs i Malmö 28–29 mars på Malmö latinskola.

– Det är femte året som Schillerska gymnasiet deltar i Ilcompetition och våra elever har kvalificerat sig för riksfinalen varje år. Förra året var det två elever hos oss som tog hem segern i spanska, säger Marika Sjöqvist.

Tävlingen är ett samarbete mellan Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, It’s Learning och Mundolingue.