Högteknologisk skola växer fram. En modern och anpassningsbar skola där byggnadens egna tekniska installationer går att använda som läromedel i undervisningen. Det är tanken bakom Lindholmens Tekniska Gymnasium – Göteborgs första nya kommunala gymnasiebyggnad på 25 år.

Ulrika Videli, projektledare för gymnasiebygget på Lindholmen. Foto: Lo Birgersson

– Huset ska spegla verksamheten som tekniskt gymnasium och programmen som använder lokalerna. Därför gör vi många av de tekniska installationerna synliga, genom att till exempel inte sätta in undertak överallt. Den nya gymnasiebyggnaden ska också bli ett plusenergihus som producerar mer energi än vad som förbrukas. Det blir en byggnad i framkant, säger lokalförvaltningens projektledare Ulrika Videli.

Timelapse-video visar processen
Den nya skolan byggs i närheten av Lindholmens Tekniska Gymnasiums nuvarande lokaler på Lindholmen – precis söder om Backa Teater närmare bestämt. Bygget startade för drygt ett år sedan och beräknas bli klart runt årskiftet 2019/2020. Hösten 2020 ska de cirka 1000 eleverna flytta in.

Göteborgs Stad har gjort en så kallad timelapse-video där man kan se den nya byggnaden växa fram.

Fint både ute och inne
–Nästa vecka kommer taket, så nu kan man se hela strukturen. Under året som kommer ska vi framför allt jobba med insidan, säger Ulrika Videli.

Byggnaden ska ge en modern industrikänsla, som passar in till den moderniserade varvsmiljön på Lindholmen.

– Huset ska vara estetiskt tilltalande, och knyta an till Kuggen vid Lindholmen Science Park och miljön runt omkring. Och det är ett väldigt fint läge nära vattnet, säger Ulrika Videli.

Undervisningen ställer särskilda krav
Inuti kommer det nya gymnasiet präglas av höga takhöjder, stora glaspartier och rymd. I och med att staden sällan bygger gymnasieskolor, och att de tekniska programmen ställer speciella krav på lokalerna, har processen bitvis varit utmanande.

– De behov som skolorna har i dag kanske inte är aktuella längre om två år, så det gäller att lokalerna går att utveckla i framtiden. Gymnasiet använder till exempel stora maskiner i utbildningen som det måste gå att transportera in och ut på ett bra sätt. En annan utmaning har varit att hitta balansen mellan att vara en öppen och tillgänglig skola och samtidigt trygg för de som dagligen kommer att vistas i lokalerna, säger Ulrika Videli.