På onsdag intar levande statyer stadsbiblioteket för att berätta om sex. De är en del av utställningen Tagen på sängen som pågår till och med söndag. Temat är sex och överraskningar och det är elever och lärare på Munkebäcksgymnasiet som står bakom med hjälp av elever från Burgården och Schillerska.

– Det är himla kul att kunna engagera så många elever, säger Agneta Arpi, dramalärare på Munkebäcksgymnasiet.

Även om liknande projektet har funnits i flera år på Munkebäcksgymnasiet är det första gången man ställer ut på Stadsbiblioteket. Syftet med utställningen är bland annat att informera om könssjukdomar och vikten av att skydda sig med kondom

Inslag av multimedia

Kärlekstunnel, levande statyer, elevfilmer och dramatiseringar på ämnet sex och kondomer är några av inslagen i detta ständigt lika aktuella och spännande tema.

– I dramatiseringarna ger eleverna ungdomars syn på sex och man får veta lite om var och en, men de spelar inte sig själva, säger Agneta Arpi som tillsammans med dottern Agnes skrivit texterna.

– Vi har också en sängscen där ett par ligger. Bredvid sängen står två skådespelare som agerar deras inre röster. Man får veta deras svårigheter att ta upp frågan om preventivmedel. Till slut törs de och det slutar lyckligt, säger hon.

Kärlekstunnel med ljud

Dramatiseringarna sker fyra gånger varje dag under perioden som utställningen pågår. Speciella guider hjälper besökarna runt utställningen där kärlekstunneln kan bli en höjdare. Den är fylld av ljud på utställningens tema.

– När man går genom tunneln får man lyssna på en ung mans väg från oskyddat sex till ett besked hos läkare om att han är hiv-positiv.

Förutom elever även kommer representanter från RFSL, RFSU, ungdomsmottagningen och Positiva Gruppen Väst att vara med och informera.