Nästan en halv miljon kronor. Så mycket får Angeredsgymnasiet av Sida för att utveckla sitt samarbete med vänskolan i Nicaragua. Elva elever från vardera skolan kommer att besöka varandra, för att lära för livet.

Det är ett väl inarbetat samarbete som nu får ytterligare bekräftelse på sin stora betydelse för elevernas utveckling.

– Vi har varit hos vår vänskola Cecim i Ciudad Sandino utanför Managua tre gånger tidigare, och de har besökt oss två gånger. Och man kan verkligen säga att det har berikat våra liv! säger Pamela Wood, lärare på Angeredsgymnasiet.

E lva elever åt båda hållen

69BA.jpg
Sida-bidraget på 494.000 kronor innebär att elva elever och tre lärare från respektive skola får möjlighet att göra en tre veckor lång resa till den skola man redan har kontakt med på digital väg.

– Tidigare har vårt utbyte varit begränsat till eleverna på de yrkesinriktade programmen, men nu hoppas vi kunna bredda oss så att vi får representanter från de flesta av våra utbildningar, säger Pamela Wood.

Mycket förarbete

Alla elever i årskurs två och tre får lämna in intresseanmälningar för att delta i kursen, som inleds med en kurs i globalisering.

– Själva resan är bara en liten del, det är mycket förarbete som ställer stora krav på eleverna. Men de blir rikligt belönade; eleverna bor hemma hos varandra och den generositet, solidaritet och uppfinningsrikedom de möter trots de små resurserna i Nicaragua gör ett intryck som man aldrig glömmer, säger Pamela Wood.

72C6.jpg

Textilläraren Katarina Wesström visar hur man stickar. Foto: Tobias Wiklund