För gymnasieungdomar som börjar 2:an i höst. I september ska sex gymnasieelever från Göteborg resa till Bergen på ungdomskonferens med ungdomar från övriga vänorter i Finland, Tyskland och Danmark. Syftet är bland att utbyta tankar och idéer och lära sig mera om varandras kulturer och språk. 26 april är sista dagen att ansöka.

Vänortssamarbetet mellan Göteborg, Bergen, Åbo, Århus och Flensborg har funnits sedan efterkrigstiden. Skolsamarbetet har drygt 30 år bakom sig. Förra året ägde den årliga ungdomskonferensen rum i dansktalande Flensborg i Tyskland.

– Målen med Vänorternas ungdomskonferens är att lära sig om varandras länder och kultur, att samarbeta över gränserna, och att öka språkförståelsen för de skandinaviska språken, svenska, norska och danska, säger Karin Heimdahl, utvecklingsledare på Planering och utveckling, utbildningsförvaltningen.

Elever från olika gymnasieskolor
Konferensen 15-21 september i år äger rum i norska Bergen och har tre teman. De är: Nordiska mattraditioner, Nordisk film, litteratur och teater och Havsrummet: klimat och resurser.

Börjar du tvåan på gymnasiet i höst? Då kan du ansöka till konferensen, senast nu på fredag 26 april. Du gör din ansökan online, via länk nedan.

– Att ta ledigt är ingenting den sökande behöver tänka på såhär i förväg. Vi kontaktar rektor på varje skola och ser till att eleven kan vara borta en vecka från skolan utan att behöva ha massa skolarbete med sig, säger Karin Heimdahl.

Eleverna som ska väljs ut kommer från sex olika gymnasieskolor. Allt för att elever som vanligtvis inte träffas får en chans att mötas.

– Många som kommer tillbaka från resan säger att det är det bästa de någonsin gjort. I början brukar det vara så svårt att förstå eleverna som pratar danska och norska, men i slutet av veckan har ungdomarna bra koll på allting.

Bor hos värdfamilj
Förutom konferens brukar övrig tid vara fylld med aktiviteter tillsammans med övriga deltagare. Eleverna bor hos en värdfamilj – ibland själv, ibland tillsammans med en annan elev från Göteborg.

– Det är en sådan grej som många växer av att prova, säger Karin Heimdahl.

Resa, mat och boende kostar inget för eleverna som åker. Eleverna är dessutom försäkrade.