Ska ge bättre inblick. Årets upplaga av Gymnasiedagarna vill ge niondeklassarna en tydligare bild av vad de olika nationella gymnasieprogrammen kan leda till. Därför presenteras i år alla utbildningarna på en ny mässyta med representanter från både skola och bransch.

− Även branschen och olika företag vill gärna möta de ungdomar som står inför sitt gymnasieval. Det finns en stor kompetensbrist inom vissa yrken och det vill man berätta, säger Wictoria Kovats, projektledare för Gymnasiedagarna.

Till exempel har tre av Göteborgs bostadsbolag gått samman med VVS- och fastighetsprogrammet för att visa skoleleverna var det går att få jobb i framtiden.

− Det är en bransch som skriker efter arbetskraft. Här får de en möjlighet att fånga upp ungdomarna och få dem intresserade. Samma sak med bussbranschen, som behöver fler chaufförer och som syns med transport- och fordonsprogrammet, säger Wictoria Kovats.

Fler föräldrar besöker dagarna
Gymnasiedagarna äger rum för trettonde året i rad och växer för varje gång. Förra året kom nästan 25.000 besökare och den grupp som ökar mest är föräldrarna.

− 11.000 biljetter är förbokade till grundskoleelever som kommer med sina lärare. Samma elever kommer ofta tillbaka med sina föräldrar på kvällen. Biljetten gäller för hela familjen och under de tre dagar som Gymnasiedagarna pågår, säger Wiktoria Kovats.

Mässan Möjligheternas värld öppnar sina dörrar
En annan nyhet för i år är att från klockan 17.00 varje dag kan Gymnasiedagarnas besökare även gå in på den intilliggande mässan Möjligheternas värld.

− Det är en industri- och teknikmässa för fackfolk på dagarna. Där kan våra besökare få veta ännu mer om vad det finns för arbeten att välja mellan och vad gymnasievalet kan leda till, säger Wiktoria Kovats.

Gymnasiedagarna arrangeras av GR Utbildning den 9-11 oktober. Platsen är Svenska mässan.