”Vi kasserar datorer som andra behöver”. Så tänkte Glenn Wigström vid stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen. Han kontaktade organisationen Star for life och frågade om de behöver datorer. Frågan gick vidare till samarbetsprojektet Cesa, Computer education in South Africa, som nappade. Nu samlar tre Cesa-medlemmar in uttjänta datorer runt om i stadsdelen för vidare transport till Sydafrika.

Hedvig Jonsson, Tomas Urdell och Daniel Ström studerar informationsteknik på Chalmers och är tre medlemmar som arbetar helt ideellt i projektet Cesa. Under året har de letat sponsorer som vill skänka datorer.

Hjälper till på plats
De hämtar upp datorerna, gör i ordning och packar ner dem i en container som skeppas till Sydafrika i juni. I augusti möter de upp containern i Durban och stannar i två veckor för att bidra med sin datorkunskap.

– Vi kommer besöka ungefär två skolor om dagen och installera de nya datorerna, ge utbildning eller service på de befintliga datorerna, säger Hedvig Jonsson. Just nu har datorerna där nere mycket virus men vi får göra det som behövs.

Cesa samarbetar med organisationen Star for life som arbetar i Sydafrikanska skolor med att informera om och motverka spridningen av aids. Cesa-projektet vill bidra till att alla människor runt om i världen skall ha samma förutsättningar att ta del av den teknik som finns i Sverige.

Star for life sponsrar med containerfrakten, Chalmers och flera företag sponsrar finansiellt och stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen skänker datorer.

– Det är första gången vi samarbetar med en stadsdelsförvaltning. Det betyder oerhört mycket att Västra Hisingen vill bidra och jag hoppas att vi kan bygga vidare på detta samarbete, säger Hedvig Jonsson.

Öppnar för kontakt mellan skolor
De uttjänta datorerna har leasats på tre år av Kommunleasing AB, därefter byts de ut mot nya. När kontraktstiden tagit slut är också mjukvaran, garantin, försäkringen och supporten slut.

– Dessa datorer klarar inte uppgraderingen till det nya kommungemensamma operativsystemet, säger Susan Dalton, utvecklingsledare it, vid stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen.

Det kostar stadsdelen 160 kronor per dator, skärm eller skrivare att lämna till återvinning. Nu hämtas datorerna upp av Cesa-medlemmarna och hårddiskarna raderas på rätt sätt helt utan kostnad för förvaltningen.

– Processen har varit kreativ och det här är en situation som alla parter vinner på, säger Glenn Wigström. Detta öppnar också andra möjligheter, kanske kontakt via skype mellan skolorna här och i Sydafrika!