Framtidens byggande har under några veckor stått på schemat för över 1.000 högstadieelever från sex västsvenska kommuner. På Framtidsdagen på Universeum visar de upp vad de kommit fram till i form av konkreta förslag. Allt från stora köpcenter till ekobyar med bostadshus.

Skolprojektet startade redan före sommaren med att lärarna fick gå en fortbildning på temat framtida byggande.

För ungefär en månad sedan fick eleverna själva göra ett inspirationsbesök på Universeum och sedan dess har de arbetat vidare med temat i skolan.

Hållbar utveckling och närmiljö

På tisdag presenterar de sina förslag på hur framtidens byggande kan komma att se ut.

− Deras uppgift har varit att tänka lite klokt på framtiden, på vår miljö och vårt klimat, oavsett om de bygger broar eller hus. Det skulle också handla om den egna närmiljön och vara någorlunda realistiskt att genomföra, säger Lars Rehnman, vd på Universeum.

De bästa förslagen kan vinna fina priser. En jury bestående av arkitekter och branschfolk utser sin favorit och samma sak gör eleverna. 29 förslag har hittills lämnats in till Universeum.

Vill öka intresset för byggutbildningar

Medverkar gör tio olika skolor, varav tre är från Göteborg. Projektet är ett samarbete mellan skolorna, Universeum och initiativtagarna Brosamverkan Väst, som är en ideell branschförening.

− Deras önskan är att öka intresset bland unga att söka in på bygglinjer och vi kände att det här temat skulle passa in på våra Framtidsdagar, som vi genomför några dagar per år för att få ungdomar att bli intresserade av naturvetenskap och teknik, säger Lars Rehnman.

På Framtidsdagen den 16 oktober med temat ”Framtida byggande” arrangeras även en paneldebatt under eftermiddagen där både politiker och representanter för näringslivet deltar.