Alla springer samma bana. Hallå där Linus Johansson, förstelärare i idrott och hälsa på Bergsjöskolan, där alla elever är med i Skoljoggen den 15 september, hur ser upplägget ut hos er?
-Vi brukar alltid vara med i Skoljoggen. I år fyller Skoljoggen 40 år och då ville vi göra något extra för eleverna.
– Tidigare år har varje stadie sprungit olika banor. I år samlar vi alla elever på hela skolan på en av skolgårdarna för gemensam uppvärmning. De springer samma bana som är 2,5 kilometer. Först startar elever i 7-9, sedan 4-6, 1-3, förskoleklasserna och särskolan. När eleverna kommer i mål får de medalj.
Hur kommer det sig att ni är med i Skoljoggen?
– Det handlar om att ge eleverna en mer aktiv livsstil, bryta barns och ungdomars stillasittande. Det är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv att få dem att själva börja inse vikten av att ta ansvar för sin hälsa genom hela livet. Skoljoggen är en rörelse i hela Sverige som organiseras av Skolidrottsförbundet. Barn i Sverige springer för solidaritet med barn i andra länder och varje år är det en insamling till något internationellt biståndsprojekt.
Hur har eleverna förberett sig?
– Alla elever har fått springa banan flera gånger. Vi har tränat på uppvärmning och pratat om varför det är viktigt för att förebygga skador. Vi har pratat om på vilket sätt man kan springa, jogga eller gå beroende på barnens förutsättningar. Vi har pratat om puls, tagit pulsen och sett vad som händer med pulsen om man är fysiskt aktiv och anstränger sig.
Händer det något mer under dagen?
– Vi har friluftsdag direkt efter, så de har även förberett sig inför den. F-3 har lekar och rörelse, 4-6 får klassvis möta varandra i brännboll, kubb, dragkamp och kasta ringar, 7-9 har bollspel, dans och rörelse. Det handlar mycket om att man ska upptäcka sin närmiljö, vad det finns för möjligheter att vara fysiskt aktiv på fritiden, man behöver inte vara med i en förening, man kan ändå aktivera sig tillsammans med sina kompisar.
På Bergsjöskolan går 550 elever.