Köksmästare Pernilla Dierks bästa recept! Matsvinn är maten vi lagar som inte hamnar i magen. Att laga ”svinnsmart” mat innebär att du lagar en ny maträtt med dina matrester som ingrediens. Det är gott för magen, miljön och plånboken. Här är köksmästare Pernilla Dierks bästa recept på god svinnsmart mat inför jullovet.

– Kasta inte bort brödet som blir över efter julbordet eller middagsmaten, frys in det i stället. Då kan du baka bröd-på-bröd av det”, säger Pernilla Dierks, köksmästare på Härlandatjärnskolan.

Här är två av Pernillas svinnsmarta recept:

Grönkålssoppa på potatisrester med smak av muskot

Ingredienser

  • 1 msk rapsolja att fräsa löken i
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk malen muskot
  • 200 g rostad eller kokt potatis eller mos om du har det över
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Cirka 7 dl vatten
  • 3 dl havregrädde eller matlagningsgrädde
  • Cirka 1 tsk salt eller mer om du vill
  • Svartpeppar
  • 250 g fryst grönkål

Gör så här

  • Fräs lök och vitlök i olja, tillsätt allt utom grönkålen och låt koka i 10 minuter. Tillsätt grönkålen och koka 10 minuter till. Mixa slät med stavmixer, häll i grädde eller vatten om du vill ha en tunnare soppa.
  • Servera med krutonger och rostade solrosfrön.

 

Bröd-på-bröd med smak av jul

Tina brödet om det är fryst. Bröddegen blir bäst om den får kalljäsa i kylen över natten.

Ingredienser

  • Detta recept blir ca 4 limpor:
  • 250 g skivat bröd
  • 1,25 liter vatten
  • Cirka 1,2 kg vetemjöl
  • 150 g grovt rågmjöl
  • 1 pkt jäst
  • 20 g salt
  • 1 msk kanel
  • ½ msk ingefära
  • 1 tsk kardemumma
  • ½ dl mörk sirap
  • 1 apelsin – apelsinskal och saft

Gör så här

  • Blötlägg det skivade brödet med vattnet och kryddorna. Mixa sedan brödet slät med stavmixer. Tillsätt allt utom salt och blanda i cirka 8 minuter till en smidig deg. Det ska släppa på kanterna av degbunken, så lägg till mer vetemjöl om det behövs. Tillsätt saltet och öka farten på maskinen i 2 minuter för att få en luftigare deg.
  • Lägg brödet i en oljad låda och täck med lock eller plast. Låt jäsa i kylen över natten. Ta ut degen och forma till 4 limpor, låt jäsa i cirka 30 minuter. Ett tips är att använda jäskorgar. Baka på 200 grader till en innertemperatur på 96 grader.