Viktigt samarbete mellan pedagoger och kök. Varje dag serverar Göteborgs Stad 55 000 skolluncher. Skolmaten är viktig, den ska ge eleverna ork att lära sig under en lång skoldag. ”Eleverna ska tycka om att gå hit och vi måste anpassa oss efter dem. Samtidigt som vi ska utmana med nya rätter och nya smaker. De kan ju inte välja lunchrestaurang”, säger Ulrika Alfredsson, kökschef på Hisingen.
Ulrika Alfredsson är chef för sex kök med 23 medarbetare på Hisingen. Hon och hennes medarbetare är några av de cirka 1 300 personer som kom till grundskoleförvaltningen från stadsdelarna vid årsskiftet.
Det doftar gott i Kärrdalsskolan matsal. Det blir potatisbullar med lingon och fem sorters sallad.
— Och så har vi gjort en lasagne på rester av spenatsåsen från i går, säger en av kockarna och visar upp en vacker plåt som kunde komma från vilket italiensk lunchrestaurang som helst.
Miljön i skolmatsalen viktig
— Skolmaten är en förutsättning för att eleverna ska orka lektionerna under dagen. Vi måste jobba med bra recept som innehåller tillräcklig med näring och som barnen gillar. Medarbetarna i köket vad eleverna vill ha och vi jobbar mycket med våra menyer så att så mycket mat som möjligt hamnar i magen, fortsätter Ulrika Alfredsson.
Hon berättar om hur viktig miljön i skolmatsalen är. Alla elever har fasta platser så att de inte behöver oroa sig för var de ska sitta. Det är viktigt med samarbetet mellan pedagoger och kök och om hur det blir viktigare och bättre hela tiden.
— Alla kan inte vara nöjda med skolmaten varje dag. Det är viktigt att få fram i alla möten med elever, vårdnadshavare och pedagoger.
Varvar arbetsuppgifterna
Kärrdalsskolans kök är ett mottagningskök. Det betyder att huvudrätten lagas i ett storkök. Om det serveras köttfärssås och spagetti kommer köttfärssåsen färdig – spagetti och grönsaker lagas på plats.
— Jag är chef, men det är mina måltidsbiträden, kockar och köksmästare som är proffs och gör jobbet varje dag. Det är tungt att jobba i kök och många mycket att kunna därför är det viktigt med bra fördelning av arbetet och att vi byter arbetsuppgifter varje dag. Det är viktigt för kroppen men också tryggt att alla kan allt när någon är borta, säger Ulrika Alfredsson.
Hon var lärare i 18 år innan hon bytte från att vara gäst i matsalen till att se till att maten blir bra och verksamheten fungerar.
— Som utbildad hushållslärare kunde jag mycket om mat, men inte om storkök. Men jag har lärt mig. Det är givande och roligt att lära sig av mina duktiga medarbetare, avslutar hon.