Kungsladugård var bäst i Majorna-Linné på att matsvinnet i bamba. Foto: Gilla Kjellerstedt

Tävling engagerar både elever och lärare. En ståtlig specialdesignad vandringspokal – och en smarrig dessert. Det kan elever i tre av Göteborgs stadsdelar vinna om de minskar matsvinnet i bamba. På torsdagen fick Kungsladugårdsskolan sin segerpokal.

Tävlingen ”Minst svinn vinner” arrangerades i år för första gången, av Citygruppen, där stadsdelarna Centrum, Majorna-Linné och Örgryte-Härlanda ingår.

En skola i varje stadsdel utses till vinnare, sedan personalen i skolrestaurangerna vägt matsvinnet under en speciell dag.

– Till höstterminen kör vi en ny tävling och sen till våren igen. Återkommande tävlingar är ett sätt att uppmärksamma matsvinnet och miljöfrågan, säger Gilla Kjellerstedt, utvecklingssekreterare för måltid och fastighetssservice i Majorna- Linné.

Fåtal gram
Hon var prisutdelare när Kungsladugårdsskolan fick sin pokal på torsdagen. Skolan var bäst i Majorna-Linné med noteringen 3,19 gram matsvinn per matgäst, så lite att det knappt syns på tallriken. Normalt har skolan ett matsvinn på 11 gram per person.

– Men när det är tävling, då passar och vaktar eleverna på varandra, för de vill ju verkligen vinna. På så sätt får vi total uppmärksamhet på en viktig resursfråga, säger Gilla Kjellerstedt.

Vardagssvinnet i de tre stadsdelarnas skolmatsalar ligger mellan 15 och 30 gram per person. Men tävlingsmomentet peppar eleverna ordentligt. Förstapriset i Centrum togs hem av Landalaskolan på 2,47 gram och i Örgryte-Härlanda vann Parkskolan med 3,19 gram.

Engagerade lärare
– Ja, det blir stor jättestor skillnad. Men det är inte bara elevernas vilja att vinna som gör det, utan också att rektorer, pedagoger och måltidspersonal är duktiga på att engagera eleverna när de pratar om miljö och matsvinn, säger Gilla Kjellerstedt.

Totalt deltog 18 grundskolor i tävlingen. Alla får ett diplom.

– Jag är övertygad om att nästan alla skolor i Göteborg har så mycket fokus på matsvinnet att man mäter det regelbundet, säger Gilla Kjellerstedt.

– Vi i Citygruppen jobbar hårt för att få ner svinnet och har också temaveckor på våren och hösten, där vi har miljön i fokus.