”Välkomna till ett nytt skolår!” På onsdagen började cirka 6 000 sexåringar i ett 140-tal kommunala grundskolor*. Men också drygt 53 000 elever från första till nionde klass hade sin första skoldag. ”Skolstarten är en stor dag som betyder att flera hundra tusen göteborgare går in i sina dagliga rutiner igen”, säger Christopher Törnbäck. Han är rektor för Västerhedsskolan och Flatåsskolan.

— Välkomna till skolan! Biträdande rektor Cecilia Lyrheden på Västerhedsskolan i Högsbo skiner i kapp med solen på skolgården. Hon önskar 75 sexåringar och deras vårdnadshavare välkomna att börja i förskoleklass.

Det är stoj och stim på skolgården. En fotbollsmatch kom i gång av sig själv, medan andra elever står i grupper och pratar. Det är tydligt att det är roligt att börja i skolan igen.

Efter att förskoleklasserna gått med sina pedagoger till sina klassrum kommer eleverna från första, andra och tredje klass i olika grupper. Skolan har 240 elever från förskoleklass till och med tredje klass. Vårdnadshavarna får stanna kvar på skolgården. Allt för att minska trängseln i skolan.

— Vi har mått bra av ledigheten. Jag känner igen mina duktiga medarbetare som de var innan pandemin. Nu blir det full fart igen, säger Cecilia Lyrheden.