Under fyra veckor har elva ungdomar från Nicaragua besökt Angeredsgymnasiet. Det är en del i ett nationellt projekt där elever på yrkesinriktade program ska få chans att komma ut i världen.

– Det har varit väldigt positivt, inte minst därför att vi har så många nationaliteter på vår skola. Det har gjort att de inte har känt sig vid sidan av, säger Katarina Wesström, lärare och projektledare på Angeredsgymnasiet.

Besökte Nicaragua i våras

På torsdag åker ungdomarna hem, med många nya bekantskaper och upplevelser i bagaget.
 
I våras var lika många svenska ungdomar, elva stycken, på ett fyra veckor långt besök på en skola i Ciudad Sandino, en förstad till huvudstaden Managua.

Eleverna som då åkte går på estetiska programmet eller på hantverksprogrammet på Angeredsgymnasiet där de läser textil, personlig stil (till exempel smink, massage), dans, teater och musik.

Går i skolan på lördagar

– Eleverna som besökt oss nu går liknande utbildningar i Nicaragua, men skolsystemet ser helt annorlunda ut där. Det är mer likt våra studieförbund med undervisning på lördagar till exempel. Skolan handlar mest om att få eleverna att lära sig läsa och skriva, säger Katarina Wesström.
 
Under vistelsen i Sverige har ungdomarna bott hos de elever som var i Nicaragua i våras.