Fotbollsturnering för gymnasieskolor. Hallå där Özgün Hasan Soydan, skolvärd på Bräckegymnasiets introduktionsprogram och projektledare för fotbollsturneringen Slaget om Lindholmen som spelas 29 mars i Lundbystrandshallen. Varför har du dragit i gång turneringen?

– Syftet är att lyfta ämnena likabehandling och integration för gymnasieeleverna, och att bygga broar mellan skolorna på Lindholmen. I mitt jobb märker jag till exempel att de nyanlända eleverna på introduktionsprogrammet gärna vill komma ut och träffa ungdomar i sin egen ålder, men inte riktigt vet hur man ska gå tillväga. Det här blir ett tillfälle för elever att mötas och – om inte lära känna – i alla fall få ett ansikte på varandra.

Vilka kommer att spela?
– Sex gymnasieskolor på Lindholmen deltar och turneringen är för dem som går i ettan eller introduktionsprogrammet. Åtta lag kommer att spela, däribland ett lärarlag med lärare och rektorer från olika skolor. Lagen ska vara mixade, tjejer och killar, och det har de flesta lag kunnat uppfylla.

Vad händer mer under dagen?
– Alla ska känna sig inkluderade, även de som inte spelar och därför kommer vi bland annat att dela ut priser till publiken, till exempel ett Fair play-pris och ett för bästa publik. Stiftelsen Friends kommer att hålla ett tal om mobbing och utanförskap mitt på planen efter lunch. Det som är roligt är att Friends vill vara med under en längre period framöver och kunna utbilda elever i deras arbete. Detta är inte en punktinsats från deras sida.

Elever är även engagerade i planeringen och genomförandet, berätta!
– 50 elever kommer att agera som funktionärer under dagen. De har genomgått en publikvärdsutbildning i tre delar som IFK Göteborg har hållit i. Det har bland annat handlat om riskanalyser och att lära sig jobba i olika roller. Så jag och min projektledarkollega Harman Amin har bra hjälp!

Vilka är favoriter till segern?
– Fokus i den här turneringen ligger på fair play, inte att vinna. Attraktivaste priserna är just Fair play-priserna. Jag hoppas att alla kan ta med sig att det viktigaste inte är att vinna. Det kanske låter tråkigt och klyschigt men det är vad vi vill att turneringen ska stå för.