Välkomst på Upptakt i Biskopsgården. De är alla i övre tonåren och har kommit till västra Hisingen från olika håll i världen. Med ungdomsverksamheten Upptakt på Blåsvädersgatan som bas tar de nu sats mot en ny tillvaro och ett nytt språk.

Foosi, 16, från Etiopien kom till Göteborg i augusti. 17-årige Abadre och hans bror lämnade Irak lite senare och nådde Göteborg först i början av november.

Nu bor de alla i Västra Hisingen, och ett par gånger i veckan träffar de andra ensamkommande flyktingar i övre tonåren för att få en första inblick i vad det innebär att bo i Sverige.

I väntan på gymnasiet
Även om de har olika modersmål och bakgrund har de en sak gemensamt: de vill alla in på gymnasieskolan. För att ändå erbjuda framtidshopp i väntan på en plats i skolbänken var sektorschefen i Västra Hisingen Lena Säljö, snabb med att lägga grunden till det som formellt kommit att kallas: ”Välkomsten för 16-19-åringar i avvaktan på gymnasieskola”.

Kent Lundberg är koordinator för introduktionen till det svenska samhället med ungdomsverksamheten Upptakt på Blåsvädersgatan som bas. Till god och nära hjälp har han socionomstudenter som valt att gå fältförlagd socionomutbildning.

– Vi handleder och försöker göra kopplingar till de kurser de läser, säger Gisela Reskow, som lärare på institutionen för socialt arbete vid Göteborgs Universitet och fortsätter:

– Ovanliga situationer behöver ovanliga lösningar.

Meningsfull sysselsättning
Talia Murillo och Sara Hector, båda studenter på den första av programmets sju terminer, anmälde tidigt sitt intresse med att försöka erbjuda meningsfull sysselsättning för de ensamkommande unga.

– Vi har varit och visat hur biblioteket fungerar, simmat och spelat pingis, och så har vi lagat mat tillsammans samtidigt som vi lär ut svenska ord, säger Talia Murillo den här torsdagen när en vandring i Haga väntar efter morgonens samling.

En förutsättning för att allt ska fungera är de språkkunniga introduktionsassistenter som klarar kommunikationen. Förutom Foosi från Etiopien och Abadre med rötter i Irak, finns killar och tjejer från Afghanistan, Marocko, Somalia och Eritrea i gruppen som tisdagar och torsdagar möter upp på fritidsgården.

Fotboll och simning
– Vi hoppas kunna utöka med ytterligare en dag i veckan för att ge mer av samhällsintroduktion och introduktion i det svenska språket, säger Kent Lundberg som redan nu emellanåt försöker förmedla information om vad som händer i omvärlden.

Foosi kan redan några hälsningsfraser och några enklare uttryck men är ivrig att lära sig mer svenska. Dessutom vill han gärna ta upp fotbollen, och en av assistenterna har lovat hjälpa till.

Abadre vill för sin del gärna träffa sina nya vänner på fritidsgården Upptakt oftare. Och så vill han gärna simma igen.

74AA.jpg

Ett internationellt gäng samlat på Blåsvädersgatan. Tillsammans fångar de nya bitar av sociala mönster och språket.