Avsiktsförklaringen signerades 1999. Spaden sattes i jorden 2003 och vid lunchtid på torsdagen, just när solen bröt igenom molnen, invigdes den nya Pedagogen i centrala Göteborg. 4.000 elever och 400 anställda vid Göteborgs universitet får nu sin arbetsplats i Sociala huset, Nybygget och Gamla latin.

Göteborgarna har under de senaste tre åren på nära håll kunna följa arbetet vid Sociala huset där gammalt nu förenas med nytt. Framför en symbolisk kulissmur, anspelande på den gamla befästningsmuren i kvarteret, avlöste talarna varandra.

Öppnar för fler möten med nya läget

653C.jpg
– Det är inte utan att man blir lite sugen på att börja läsa någon kurs, log utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky och påpekade att han själv tidigt skaffat sig bred kunskap om Göteborgsregionens skolor.

– Under fem år vikarierade jag som lärare på 40 skolor i regionen.

Universitets nya rektor Pam Fredman hälsade ministern välkommen åter och menade att Pedagogens nya placering öppnar för fler nära kontakter och möten.

Nytt liv åt stadsdelen

Det kommunala fastighetsbolaget Higabs vd Bernt Svensson och kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Linder berättade om gott samarbete och förhoppningar om nytt liv åt en del av staden som hamnat lite i bakvatten.

Hundratals blå och vita ballonger steg mot skyn och markerade starten för något nytt

Under lördagen den 2 september välkomnas allmänheten att titta närmare på de tre byggnaderna Sociala Huset, Nybygget och Gamla Latin som tillsammans utgör den nya Pedagogen. Mellan klockan 10 och 16 är det öppet hus.

65E8.jpg

Det så kallade Nybygget är en av Pedagogens tre byggnader.

Fotnot:
”Pedagogen i centrum – Bygge på historisk mark” heter en nypublicerad bok som skildrar den långa vägen fram till den nya Pedagogen. Boken beskriver också lärarutbildningens utveckling.