Skolfrukost och springlopp. Fotboll, zumbaträning, tipspromenad och en rejäl gemensam frukost. Syftet med hälsoveckan på Solbackeskolan är att lyfta fram olika aspekter av hälsa på ett lekfullt sätt. För planeringen står bland andra Anna Rönnhede som nyligen utsågs till Årets skolsköterska av Skolsköterskeföreningen.

Som ett sätt att sporra eleverna att tänka lite extra på vad hälsa kan innebära anordnas en temavecka i april varje år för alla Solbackeskolans 225 elever i åldrarna sex till tolv år.

Frukost och tandborstning
Under veckan den 18–22 april erbjuds en rad olika aktiviteter. Eleverna får bland annat spela fotboll, lära sig danssteg med en lärare som är instruktör i träningsformen zumba och gå en tipspromenad med frågor om hälsa.

7BC8.jpg
På fredagen är det dags för Solbackeloppet. Då är utmaningen att springa ihop så många varv som möjligt runt den stora innergården på Merkuriusgatan under en halvtimme.

– Familjebostäder är med och bjuder på bananer, och en del föräldrar som bor på gården brukar komma ner och heja på, säger Anna Rönnhede, skolsköterska.

På onsdagsmorgonen bjuds alla elever på en rejäl frukost på skolan. Och under hela veckan har eleverna i uppgift att samla poäng hemma, där stabil frukostmat varje morgon och tandborstning två gånger om dagen kan ge full pott. I slutet av veckan räknas totalpoängen för varje klass ut och en vinnare utses.

Prisas för hälsofrämjande insatser
Anna Rönnhede ansvarar för planeringen av hälsoveckan tillsammans med de andra i skolans hälsoråd och kostenheten på Fjällbo park. Engagemanget i hälsoveckan och flera andra hälsofrämjande insatser har lett till att hon nyligen utsetts till årets skolsköterska av Skolsköterskeföreningen. Priset delas ut på föreningens kongress torsdag 14 april.