Foto: Frida Winter

Kommer bara delas ut om restriktionerna hävs. Göteborgs Stad har beställt sommarlovskort för fria resor med kollektivtrafiken av Västtrafik till alla Göteborgsungdomar från årskurs 6 till och med år 2 på gymnasiet samt år 3 i gymnasiesärskolan. Men det är fortfarande osäkert om korten kommer att skickas ut. Västtrafik inväntar Folkhälsomyndighetens besked om lättnader i restriktionerna för kollektivtrafiken.

– Vi och Västtrafik vill inte gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmuntra ungdomarna att resa. Därför delar Västtrafik bara ut korten om restriktionerna hävs, säger Lena Niklasson på utbildningsförvaltningen.

Folkhälsomyndigheten väntas ge besked om lättnader i restriktionerna för kollektivtrafiken senast den 22 juni. Därefter tar det cirka två veckor tills ungdomarna får sina kort. Till dess väntar cirka 35 800 sommarlovskort på att skickas till tryckeriet.

Men kostar det inte en massa pengar att korten bara ligger och väntar?

– Nej, vi betalar bara för korten om och när de har skickats ut, förklarar Lena Niklasson.  Men vi kan inte vänta hur länge som helst. Har det inte blir några lättnader i kollektivtrafiken senast den 22 juni kommer inga sommarlovskort att delas ut.

Kortet skickas hem till folkbokföringsadressen

På grund av pandemin hade Västtrafik i år inte tänkt att sälja några sommarlovskort, men ändrade sig och meddelade i slutet av maj att produkten nu kommer att finnas till försäljning. Göteborgs Stad hade budgeterat för korten och lagt undan pengarna, cirka 30 miljoner kronor.

– Sommarlovskortet är en produkt som Västtrafik säljer till kommunerna i regionen och som några kommuner väljer att köpa och ge till sina ungdomar, berättar Lena Niklasson.

Sommarlovskortet skickas hem till ungdomarnas folkbokföringsadress. Ungdomar som bor i andra kommuner än Göteborg får vända sig till sina kommuner för att få besked och information om sommarlovskort.