30 000 barn får specialkomponerad rätt. På vegetariska världsdagen på torsdag 1 oktober står stjärnkocken Pelle Danielsson i köket på Första Majgatans förskola i Kortedala för att laga till en grönsaksbulgur med rostade rotsaker, äppeldillkräm och fetaost. Samma rätt serveras den dagen till 30 000 barn på förskolor och skolor i Göteborg, för att öka intresset för hållbara måltider.

Sedan ett år har stadsdelarna i Göteborg ett samarbete med några restaurangägare i staden. Det går bland annat ut på att dela kunskaper om hur man kan arbeta med hållbara måltider.

Nu planeras ett gemensamt firande av den vegetariska världsdagen första oktober. Då serveras en specialkomponerad rätt på förskolor och skolor i nio stadsdelar samt på restaurangen Hos Pelle.

– Vi tog basen till receptet från kocken Henrik Jordsten i Östra Göteborg som lagat det till barnen i sitt område tidigare. Sedan gav Pelle Danielsson sin synpunkt och de kom överens så att rätten passar både som offentlig måltid och på restaurang, säger Anna Rombin-Sundbäck, områdeschef för måltidsservice i Centrum.

Maten står för en stor del av de utsläpp som driver på växthuseffekten. Köttproduktion medför betydligt större utsläpp än produktion av vegetabilier och mejeriprodukter. Därför arbetar Göteborgs Stad på att öka andelen vegetabilier i maten. Sedan ungefär tio år är minst en rätt per vecka helt vegetarisk på förskolorna och skolorna i staden.

Hur har mottagandet varit?
– Det är inte så att eleverna rusar fram. Många är mest förtjusta i spaghetti och köttfärssås. Men det blir bättre och bättre.

Finns det några fördomar om vegetarisk mat?
– Ja, att den inte är tillräckligt näringsrik och att du inte får i dig några proteiner. Men det stämmer inte. Dels är det ju ofta mjölkprodukter och ägg i vegetarisk mat, dels innehåller baljväxter mycket protein, säger Anna Rombin-Sundbäck.