Prisad kock I nästa vecka får skolkockarna på Nordhemsskolan besök av den spanska stjärnkocken Elena Arzak som är i Göteborg för att ta emot Kungsfenan – the swedish seafood award. Hon ska hjälpa till att laga en fiskrätt – specialkomponerad för alla skolbarn i Göteborg.

Kungsfenans pristagare för 2011 heter Elena Arzak. Som fjärde generation driver hon Restaurang Arzak i San Sebastian, Spanien, som har tre stjärnor i Guide Michelin sedan 1989. Elena Arzak har också blivit utnämnd till världens bästa kvinnliga kock 2012.

– När vi hörde att hon skulle komma till Göteborg bad vi henne att skapa en fiskrätt som kunde lagas i ett skolkök. Det blev Kolja á la Arzak som ska serveras i alla Göteborgs skolor den 22 maj, säger Mikael Olow, områdeschef för måltiderna i Lundby stadsdelsförvaltning.

Besöker Nordhemsskolan
Kolja á la Arzak är en fisklåda som komponerats för att tilltala unga smaklökar. Förutom kolja innehåller den tomat, chili, purjolök och morötter.

Elena Arzak finns själv på plats i Nordhemsskolans skolkök för att inspirera skolkockarna.

– Alla skolbarn i staden serveras hennes fiskrätt, men på Nordhemsskolan dukas matsalen extra festligt med spanska flaggor. Elena deltar även i måltiden, säger Mikael Olow.

75.000 barn får fiskrätten
Flera grannkommuner väljer att haka på, under dagen serveras Kolja á la Arzak till sammanlagt 75.000 skolbarn.

Kungsfenan The Swedish Seafood är en mötesplats som driver aktuella frågor kring havsmiljö, hållbart fiske och gastronomi. Varje år delar organisationen ut priser för Hållbart fiske och Maritim gastronomi. I år sker prisutdelningen i anslutning till Maritme Day i Eriksbergshallen den 21 maj.

Sverige ska bli det nya matlandet
Kungsfenan är en av flera stora aktiviteter kopplat till Göteborg Matlandethuvudstad 2012. Utmärkelsen Årets Matlandethuvudstad ingår som en del i arbetet med att förverkliga regeringens vision om att Sverige ska bli det nya Matlandet i Europa. Göteborg tilldelades utmärkelsen 2012 i hård konkurrens med andra städer.