Nystart för Kulturskola−satsning. Kulturskolan Västra Göteborg har gett elever i årskurs F-3 i uppdrag att skiva låttexter. De har sedan tonsatts av lärare på kulturskolan och under vecka 17 kommer de nyskrivna låtarna spelas för över 1000 elever från hela stadsdelen i Frejaskolans idrottshall.

Emil Pettersson är musiklärare på Kulturskolan Västra Göteborg.

En snögubbe, halloween, kärlek och en igelkott. Men också en undran om hur fåglar kan flyga och konstaterandet att ingen är lika cool som jag. När elever i årskurs F-3 från skolor i Västra Göteborg får skriva egna dikter som ska bli låttexter är det stor variation på innehållet.

− Vi försöker skippa skrivregler och vill inte styra eleverna för mycket. Förhoppningen är att det barnen har inombords ska komma ut i texterna, säger Emil Pettersson, musiklärare på Kulturskolan Västra Göteborg.

Idéen att låta elever skriva dikter eller texter som sedan tonsätts av musiklärare kommer ursprungligen från Angered där man har arbetat med upplägget i ungefär 30 år. Kulturskolan Västra Göteborg startade 2015 och efter ett par år av pandemi, då konserterna genomförts digitalt och med tidigare års låtar, blir det något av en nystart i år.

Varje låt har fått egen musikvideo

Arbetet påbörjades i höstas med en förfrågan om att delta till stadsdelens lärare. Det resulterade i nära 600 dikter. Därefter valdes åtta texter ut som musiklärarna har tonsatt och tillsammans med klasserna spelat in musikvideo till.

Nästa vecka är det dags för Den stora allsången och repetitionerna pågår för fullt.

− Varje klass kommer att framföra ”sin” låt och vi hoppas på härlig allsång, säger Emil Pettersson.

Det blir två konserter per dag, från onsdag till fredag, i Frejaskolans idrottshall i Tynnered. Sammanlagt kommer cirka 1000 elever från olika skolor i Västra Göteborg.

− Konserterna ger eleverna möjlighet att träffa barn från andra skolor i stadsdelen. Vi hoppas också kunna inspirera dem till skapande i allmänhet och i musik i synnerhet. Jag vet att låtarna från tidigare år lever vidare och att det finns barn som fortsatt att skriva egen musik, säger Emil Pettersson.

Årets låtar till Den stora allsången finns att lyssna på via länk på Göteborgs Stads hemsida.