350 klasser anmälda på fyra dagar. Sedan bokningslänken öppnade i fredags har nästan hundra högstadieklasser om dagen anmälts till Euroskills på Svenska Mässan i december. Då tävlar ungdomar från hela Europa i Yrkes-EM, samtidigt som besökarna får möjlighet att prova på de mest skilda jobb.

Läs mer i magasinet Vårt Göteborg: Daniel siktar på att bli bäst i Europa

– Det är jättejätteroligt att så många redan anmält sig, det här är fantastiska siffror för oss. Dessutom vet vi massor av klasser som ska gå men inte anmält sig än och så tillkommer besökare från gymnasiet, vuxenskolan och arbetsförmedlingen, lärare och föräldrar. Så vi räknar med ungefär 30 000 besökare, säger Lena Sjöstrand, projektledare.

Eleverna tilldelas olika besökstider under torsdagen och fredagen, så att det blir en så jämn fördelning av besökare som möjligt. De önskade tiderna fylls på i den ordning klasserna anmäler sig.

”Som en jättestor prao”
Besökarna kan både titta på alla de olika yrkeskategorierna som tävlar i EM och själva prova på en rad olika yrken.

– På Euroskills får du en bild av en massa olika jobb och vad de innebär. Du kanske inte själv vet vad du kan eller vad du kan använda just dina talanger till. Här får du prova en massa yrken, så det blir som en jättestor prao.

För att besöket ska ge så mycket som möjligt har en lärarhandledning tagits fram för årskurs 7-9. Den innehåller dels arbetsmaterial i en rad olika ämnen för lektioner före och efter besöket, samt övningar som kan göras på plats.