Pågår i två veckor. Hallå där Jenny Hultén, konstnärlig ledare och programansvarig för Vetenskapsfestivalen, Göteborg & Co.  Hur är intresset för festivalen nu när den går att ordna fysiskt igen efter covid-19-pandemin?

– Det är Sveriges största populärvetenskapliga festival och vi märker att folk är sugna på att ses och besöka våra arenor. Vi har några få programpunkter som sker digitalt, men majoriteten sker på olika platser i Göteborg. Det är 26:e gången i ordningen för festivalen, den pågår 2-13 maj och det är fri entré på alla programpunkter.

Jenny Hultén, konstnärlig ledare och programansvarig för Vetenskapsfestivalen vid Göteborg & Co.

Är det förbokning eller bara att komma?

– Det är bara några få programpunkter som man måste förboka. I övrigt är det bara att komma och det är först till kvarn som gäller, så man behöver vara ute i god tid.

Temat är Det okända, berätta lite om det!

– Det handlar om att vara nyfiken och närma sig det man inte vet. Vi tänker oss att det är grunden i all forskning, att klarlägga och förstå sig på vår värld. Vi har kartlagt vår värld, gjort prognoser och beräkningar till vardag, men det finns vissa saker som vi inte kan förstå än och det är det som vi vill visa. Vi har ett väldigt blandat program, det är till exempel om det okända i rymden, i kroppen och i vårt medvetande.

Skolprogrammet startade under måndagen, hur är intresset där?

– Det är stort. Vi har ett program i Göteborg för skolor och vi har också, sedan pandemin, tagit ut skolprogrammet till hela landet med digitala skolprogramsaktiviteteter. Det är jätteroligt och det innebär att till exempel en skola i Lycksele kan gå på Vetenskapsfestivalen. Vi har verkligen sett ett uppsving och ett stort intresse  för våra digitala aktiviteter.

Det är ett stort program, vad ska allmänheten inte missa?

– Verklighetens Arkiv X där vi har ett av världens största arkiv för det okända i Sverige. Clas Svahn, författare, journalist och internationell samordnare i Riksorganisationen UFO-Sverige kommer hit för att berätta. Jag vill också tipsa om ett intellektuellt performance om det okända ur flera olika perspektiv, där deltar bland andra Agnes Wold. Vi har även Oslipat som är en stand up-kväll med forskare och komiker, bland andra Josefin Johansson.