400 elever är med. Gränser är årets tema för Vetenskapsfestivalen som invigs i Göteborg på tisdag 18 april. Skolprogrammet drar igång redan på måndag 17 april med ett ljudexperiment på Ullevi med över 400 mellanstadieelever.

– Det här är ett kreativt, kul och annorlunda sätt att visa vetenskap på, säger Madeleine Koncilja, programansvarig för skolprogrammet under Vetenskapsfestivalen på Göteborg & Co.

Människor har alltid skapat och utmanat gränser. De suddas ut varje dag och oavsett vad människan hittar på så börjar det med en tanke. De blir till idéer, leder till forskning och upptäckter. Men finns det någon gräns för tanken eller över huvud taget någon gräns? På Vetenskapsfestivalen är det bara fantasin som sätter gränserna och i år är temat just gräns.

Upplevelser, skratt och minnen

Det finns både ett publikt program och ett skolprogram (se länkar nedan) och det händer mycket i Göteborg under Vetenskapsfestivalen på olika platser i stan och även digitalt.

En programpunkt som snabbt bokades av skolor är ett ljudexperiment på Ullevi. Forskare från Göteborgs universitet ska med hjälp av 15 skolklasser från Göteborgsregionen på gräsplanen demonstrera hur ljudvågor rör sig.

– Det blir interaktivt och visuellt och eleverna får uppleva och lära sig om olika vetenskapliga principer, dessutom på en ikonisk plats. Vi hoppas på många aha-upplevelser, skratt och minnen för livet, säger Madeleine Koncilja.

Mer experiment

Det blir mer experiment under Vetenskapsfestivalen hos Experimentverkstaden på Kajskjul 105 i Frihamnen (se länk nedan). Det passar barn i årskurs F-5, förskola och särskola och det går bland annat att testa kemins gränser, uppleva Mars i en virtuell verklighet och göra papper av återvunnet material. Experimentverkstaden är öppen för alla den 22-23 april och besöket är gratis. Skolklasser kan boka plats 17-28 april.

Föreläsning om salta bad i älven

I juni öppnar det nya hamnbadet i Jubileumsparken i Frihamnen. Två av tre bassänger kommer att innehålla saltvatten som pumpas upp från saltvattenkilen i Göta älv. Den 20 april berättar Amelie Sandow, projektledare från Göteborgs Stad, tillsammans med Anna Karlsson, oceanograf från Tyréns, om hur det fungerar. Föreläsningen äger rum på scenen i Nordstan. Det går även att ställa frågor. (Läs mer i länken nedan)

Lär dig om dina kläder

 Om du är nyfiken på vem som tillverkar dina kläder och var de tillverkas kan du lära dig om detta på workshoparenan i Nordstan den 19 och 20 april. Det går att spela textilmemory och upptäcka smarta kartan som visar hållbara alternativ till att köpa nytt. Medverkar gör Elina Järkil och Jesper Jones, planeringsledare på demokrati och medborgarservice, Göteborgs Stad, samt Sandra Alm, projektledare på kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. (Mer information finns i länken nedan.)

Karen Douglas inviger

Vetenskapsfestivalen invigs på tisdag 18 april på Gothenburg film studios av Karen Douglas. Hon är världsledande inom forskning om psykologin som ligger bakom konspirationsteorier. De påverkar samhället och hur vi agerar oavsett hur knäppa teorierna är.