“Fyller ett viktigt syfte”. Studerande på Yrgos utbildning CAD-konstruktör har tagit fram en låsbar låda för tamponger åt företaget Herbox. Den kan sättas upp på skolor och företag som vill erbjuda gratis mensskydd. “Riktigt kul att få skapa en produkt som fyller ett så viktigt syfte”, säger Rikard Junkvist.

Linn Rosenqvist och Hanna Lauste driver det nystartade företaget Herbox. De tycker att det är en självklarhet att mensskydd ska finnas nära till hands för tjejer och kvinnor.
-Vi tycker inte att man ska behöva lämna jobb eller skola på grund av oväntad mens eller behöva ta till andra icke-hygieniska nödlösningar på grund av avsaknad av mensskydd, säger Linn Rosenqvist.

Studerande fick uppdraget

De hade både en vision och affärsplan och vände sig till göteborgsbaserade GOT design för att få hjälp att designa produkten. Tre elever från Yrgos utbildning CAD-konstruktör, Mikael Hermansson, Rikard Junkvist och Caroline Olofsson, gjorde då sin andra LIA-period där.

-När frågan kom om att jobba med ett skarpt projekt sa vi självklart ja. Tanken med LIA är ju att man ska få träning i sin blivande roll genom att ta sin an riktiga arbetsuppgifter, säger Rikard Junkvist.

Fokuserat på funktionen

Det resulterade i en låsbar låda för tamponger som man sätter upp inne på toaletten. Det går att få ut endast en tampong i taget på grund av en mekanisk tidsfördröjning.

-Eftersom det inte fanns någon färdig design fick vi ganska fria tyglar. Det gjorde att vi verkligen kunde fokusera på funktionen. Som konstruktörer fokuserar vi mest på tekniken och målet är alltid att skapa något som löser kundens problem, säger Mikael Hermansson.