Fotboll för elevsammanhållning. Karl Johans torg – klassisk fotbollsmark för äldre göteborgare – utgör arena när den femte upplagan av Studium Cup avgörs den 9 maj. Vilken vuxenutbildningsskola har de bästa fotbollskunskaperna? På onsdagseftermiddagen blåser domaren till spel för årets finaler.

Sedan den kommunala vuxenutbildningen vid Studium 2008 tog initiativet till den första fotbollsturneringen har cupen utvecklats till en folkfest med intensiva matcher, stort publikstöd och roliga kringarrangemang.

– Vi ser det som ett bra sätt att skapa elevsammanhållning, göra något kul tillsammans och givetvis att synas utåt, säger Birre Thomasson som är rektor för Studiums SFI-utbildning.

Även om Studiums elever har fördel av hemmaplan, är det Eductus lag som är regerande mästare på såväl herr- som damsidan. Men på Studium har man legat i hårdträning sedan en tid tillbaka och i damlaget återfinns bland andra en spelare med meriter från det namibiska damlandslaget.

Vuxenutbildningsskolorna möts
Förutom Studium kommer följande vuxenutbildningsskolor till spel: Folkuniversitet, Sveas, Göteborgs folkhögskola, Eductus, Cuben utbildning, Lernia och ABF.

Såväl herr- som damturneringen avgörs i cupform. Medan gruppspelets matcher spelas i en halvlek om 20 minuter blir finalerna drabbningar om 2×15 minuter.

– I fjol invigde förre landslagsmannen Glenn Hysén Studium Cup och i år blir det spelare från Kopparberg/Göteborg FC som sparkar igång den internationella turneringen, berättar Birre Thomasson.

Avspark i gruppspelet klockan 9 och finalspel klockan 15.