Satsning för unga av unga. Nu har det varit premiär för Creative youth Angered. Det är en ny satsning av Kulturskolan i Göteborgs Stad för att introducera kultur till fler unga mellan 13 och 19 år. Drygt 100 ungdomar kom på premiären. En succé.

DJ Flavah fyllde dansgolvet. Första eventet för Creative youth Angered, Kulturskolans nya satsning på kultur för ungdomar mellan 13 och19 år, blev en succé. Foto: Maria Fräki

— Vi blev positivt överraskade. Det var jättekul att så många var med och hade roligt med oss. Det känns väldigt bra att deltagarna uppskattade kvällen och ser fram emot kommande event. Det visar att unga vill uppleva kultur, säger Kulturskolans ungdomsledare Emilija Kadijevic, 18 år.

Skapa likvärdig tillgång till kultur

Creative youth Angered är ett projekt inom Kulturskolan i Göteborgs Stad för unga av unga. Syftet är att skapa likvärdig tillgång till kultur hos ungdomar i staden och få fler unga mellan 13 och 19 år intresserade av kultur. Fem ungdomsledare driver projektet: Emilija, Fia, Lana-Linn, Rania och Rustam. De planerade första eventet tillsammans med Maria Fräki, utvecklingsledare inom Kulturskolan.

—   Vi vill skapa en arena för unga att mötas i det gemensamma intresset kultur. Våra ungdomsledare är också mellan 13 och 19 år precis som de unga vi vill nå. Vi utgår från att ungdomar vet bättre vad andra unga vill göra. De har bättre koll på nya trender inom kultur som vi vuxna inte har. Det märktes inte minst på de förslag på aktiviteter som deltagarna lämnade i vår tipslåda under kvällen. Till exempel ”Diamond painting” hade jag ingen koll på men våra ungdomsledare visste direkt, säger Maria och skrattar.

Unga blir förebilder för andra unga

Under premiären uppträdde unga artister från Angereds talangjakt med hip hop, rap, modern dans, egenskriven soul och vispop. DJ Flavah spelade och fyllde dansgolvet. Det tillsammans med poesi, café och quiz skapade en skön mix.

— Att unga talanger vågar uppträda inför andra ungdomar kan inspirera våra deltagare att våga prova olika kulturella uttryck. På så sätt blir talangerna förebilder både genom sin begåvning och genom sitt mod på scen, säger Maria.

En chans att växa som ledare

— Våra ungdomsledare var väldigt nervösa innan allt drog i gång. Efteråt var de jätteglada och stolta. De ägde verkligen eventet. Genom Creative Youth Angered kan de växa som ledare och utvecklas inom det som rör event, säger Maria.

— Mitt intresse för kultur växte under åren jag var med i Kulturskolan som yngre. Jag har nu utbildat mig inom grafisk design och vill fortsätta arbeta med kultur. Jag tycker det är väldigt roligt att lära mig om event genom Creative Youth Angered, berättar ungdomsledaren Emilia Kadijevic som också gjorde affischen för att marknadsföra premiären.

Fler event under hösten

Under hösten ordnas fler event. Det blir filmkväll med Marvel-tema i november och i december ordnas poesikväll. Allt är gratis.

— Vid varje träff vill vi ge ungdomarna chans att uppleva och pröva olika kreativa uttryck. Under filmkvällen tittar vi inte bara på film utan deltagarna kommer samlas i grupper efteråt. De får måla sina intryck och diskutera. På så sätt får våra deltagare möjlighet att uttrycka och dela sina upplevelser, berättar Maria.

Välbesökt under premiären för Creative youth Angered – kultur för unga av unga. Under hösten ordnar Kulturskolan fler event för ungdomar i Göteborgs Stad mellan 13 och 19 år. Foto: Maria Fräki