På förskolorna Merkuriusgatan 75 och Stjärnbildsgatan 2 i Bergsjön springer barnen Bamseloppet varje år. Inför årets lopp hade förskolan bjudit in friidrottaren Mustafa ”Musse” Mohamed att springa med barnen. Ett besök som gjorde succé bland både barn och föräldrar.

– Jag blev imponerad när jag fick frågan. Det är ett väldigt bra initiativ. Det märks att förskolan är engagerad och gör det här för barnens skull och det är också därför jag är här – för barnens skull, säger Mustafa Mohamed.

Asfalten var mörk av fukt och regnet hängde i luften när barn från förskolorna samlades på gården för att värma upp inför Bamseloppet. I mitten av klungan stod friidrottaren Mustafa Mohamed och försökte hänga med i rörelserna. Loppet gick längs den asfalterade gångvägen i det intilliggande bostadsområdet. Barnen sprang rundan glatt påhejade av föräldrar och pedagoger längs banan.

– Våra barn behöver träffa någon med en annan bakgrund än svensk som har lyckats i livet. Bättre förebild än Mustafa Mohamed finns inte. Han har svenskt rekord i 3000 meter hinder och barnen vet att han har varit med på TV, säger Aleksandra Cotra, rektor på förskolorna Merkuriusgatan 75 och Stjärnbildsgatan 2.

Medaljutdelning och frågor

Mustafa Mohamed har bland annat 34 SM-guld och innehar fortfarande svenskt rekord på 3000 meter hinder. Han har också medverkat i Sommar i P1 där han berättar om sin uppväxt i Somalia och Sverige.

– Det handlar också om att leva ett friskt liv. När barnen kommer till förskoleklass har de många gånger problem med grovmotoriken – att fånga en boll eller stå på ett ben. Vi vill att barnen ska hitta glädjen i att röra sig, säger Aleksandra Cotra.

Efter loppet fick barnen en banan och det delades ut diplom. Både barn, föräldrar och pedagoger ville ta en bild tillsammans med Mustafa Mohamed. När fruktstunden var över blev det medaljutdelning inne på avdelningarna och frågor från barnen.

– Kan du springa från Stjärnbildsgatan till Kortedala?

– Ja, det kan jag. Jag kan springa både dit och tillbaka igen, säger Mustafa Mohamed.

Va? Är du bäst i Sverige?

En imponerad susning går igenom ringen av femåringar. Mustafa förklarar att det finns ett lopp som heter Göteborgsvarvet som är 21 kilometer långt och att han har vunnit det två gånger. Han berättar också om sina SM-guld.

– Va? Är du bäst i Sverige? Men jag var ju snabbare än du!

Förskolan bjöd även in föräldrarna att komma och heja på sina barn. Aleksandra Cotra hoppas att det ska hjälpa till att sprida en positiv bild av förskolan och motverka den ryktesspridning hon upplever kan finnas om förskolans uppdrag.

– Med detta visar vi att ”här är vi”. Vi finns till för era barn och vi har ingen dold agenda, säger Aleksandra Cotra.